Espoo Museum of Modern Art

Candice Breitz: Profile, 2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
Candice Breitz: Profile, 2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

14.02.2018 - 16.09.2018

Candice Breitz: Profile

Candice Breitz edusti Etelä-Afrikkaa vuoden 2017 Venetsian biennaalissa. Breitzin Profile videoteos käsittelee identiteettiä ja sitä, miten ristiriitaista on taiteilijana toimia ja edustaa kansallisista lähtökohdista yhdessä maailman merkittävimmässä nykytaidetapahtumassa.

Profile-teoksen lähtökohtana ovat Candice Breitzin (s. 1972, Johannesburg, Etelä-Afrikka) omat henkilötiedot. Sen sijaan, että Breitz esiintyisi teoksessa itse, hän kääntää huomion kymmeneen muuhun eteläafrikkalaiseen taiteilijaan. Jokainen taiteilija esiintyy videoteoksessa vuorotellen ja lausuu identiteettiin liittyviä vuorosanoja. Keskenään ristiriitaiset väittämät haastavat rotuun, luokkaan, sukupuoleen, ammattiin ja uskontoon liittyviä rakenteita ja oletuksia. Kaikki ei ole sitä, miltä ensin näyttää, tai millaista tarinaa kerrotaan. Taiteilija on toteuttanut teoksesta kolme variaatiota, jotka muodoltaan ovat toistensa kaltaisia, mutta poikkeavat vuorosanoiltaan toisistaan. Eri versiot nähdään EMMAssa vuoropäivinä.

Eteläafrikkalaistaustainen Candice Breitz työskentelee nykyään Berliinissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä merkittävillä nykytaiteen areenoilla ympäri maailmaa.