Espoo Museum of Modern Art

Oona Tikkaoja, Helix, 2016. Kuva: Yehia Eweis / EMMA

Espoon sairaalan taidepolku

Espoon sairaalassa on EMMAn suurin sijoitetun taiteen kokonaisuus. Taide levittäytyy sairaalan eri tiloihin, myös kaikkiin potilashuoneisiin. EMMA ja Espoon sairaala ovat toteuttaneet taidepolun potilaille ja heidän läheisilleen. Taidepolulla on tietoa ja vinkkejä taidekatsomiseen yksin tai yhdessä. Samaa teosta voi katsoa kerran tai uudelleen kerta toisensa jälkeen. Joku teos saattaa koskettaa erityisesti ja imaista mukaansa.

Taidepolun eri osiohin voit tutustua alla. Kustakin osiosta löydät siihen kuuluvat taideteokset.

Sisääntulon teokset

 

 

1. Oona Tikkaoja: Helix, 2016

Alumiini, ledivalaistus
Sijainti: Kulkusillan ulkorakenteet

Teos käy vuoropuhelua arkkitehtuurin kanssa. Parhaimmillaan teos tuntuu kuuluvan
paikalleen, lähes itsestään selvästi. Oletko tullut tarkastelleeksi teosta tarkemmin?
Mistä paikasta katsot sitä mieluiten?

Taiteilija kertoo innoittuneensa niin lääketieteen symbolista Asklepioksen sauvasta kuin DNA:n kaksoisnauhasta. Mitä sinulle tulee mieleen kolmiulotteisesta geometrisesta veistoksesta.

 

2. Hanna Vihriälä: Ketohanhikki, 2016

Teräsvaijeri, alumiini, muovihelmet
Sijainti: Espoon sairaala, sisääntuloaula

Näetkö teoksessa Ketohanhikin muodon? Vanha kansa sanoi kasvin auttavan kateellisten aiheuttamiin sairauksiin.

Taiteilija kuvaa vihreää helmipilveä metsäksi, joka sataa katon läpi tilaan. Palauta mieleesi mieluisa luontokokemus. Miltä se näyttää?

 

 

3. Hanna Vihriälä: Suolaheinä, 2016

Teräsvaijeri, alumiini, muovihelmet
Sijainti: ravintola Suolaheinä

Suolaheinän on aiemmin ajateltu lisäävän ruokahalua. Tuleeko mieleesi muita kansan-
perinteen vinkkejä? Minkä kasvin lehti auttoikaan haavan päällä?

Ravinnon lisäksi ruokailu on sosiaalinen ja ihmisiä yhdistävä tilanne. Iloiset värit ikään kuin toistavat vilkasta puheensorinaa. Huomaatko että osa helmistä onkin eri muotoisia.
Mitä puheenaiheita löydät teoksesta?

Odotukseen ja hiljentymiseen

4. NioRautiainenToikka: (In)Sight, 2016

(Leena Nio, Taneli Rautiainen, Jenni Toikka)
Lasi, metalli
Sijainti: Hiljainen huone, 1. krs

Ota aikaa, ole vain. Hiljaisuudessa aistit aktivoituvat, valon kulku vuorokaudenaikojen mukaan muuttuu. Vaakaviivat viittaavat horisonttiin, maisemaan. Teos on tehty saman ikkunalasin paloista joita sairaalaa rakennettaessa on muutenkin käytetty. Lasi materiaalina vertautuu ihmiselämän haurauteen: se on kovaa mutta helposti särkyvää.

Mitä enemmän ei-esittävä ja viitteellinen teos on, sitä enemmän se antaa tilaa tulkinnalle. Läheltä tullut materiaali voi viedä kauaksikin ajatuksen voimalla. Minne matkustat mielikuvissasi? Miten ymmärrät teoksen nimen (In)Sight?

5. Vaihtuva videoteos

Sijainti: Odotustila,
Poliklinikkayksikkö, 1. krs

Nykytaide kommentoi niin tekniikan kuin aiheidensa puolesta ajan ilmiöitä. Joskus teosta ei tahdo huomata taideteokseksi, toisinaan se tempaisee mukaansa saman tien.

Tutki teosta oman ensihavaintosi perusteella. Mitä mieltä olet? Mihin ajan ilmiöön tämä teos mielestäsi viittaa? Mitä lisätietoa saat teoksen nimestä?

Hissimatkan varrella

 

6. Irma Weckman: Ikaros, 1988

Keramiikka
Sijainti: Hissiaula, 1. krs

Teoksen nimi viittaa antiikin mytologiaan ja taruun Ikaroksesta, joka lensi liian lähelle aurinkoa kielloista huolimatta. Taiteessa on paljon aiheita, joihin taiteilijat eri aikoina ottavat kantaa omalla tulkinnallaan.

Millaisia asioita sinä tavoittelet? Millaiset siivet tarvitsisit?

7. Kirsi Kivivirta: Vedet, 2016

Lasitettu posliini
Sijainti: Hissiaulat kerroksissa K1–K3

Espoon sairaalan paikalla on aikoinaan sijainnut kaivo, josta on kauempaakin tultu hakemaan vettä. Aihe kuvaa veden merkitystä elämälle. Kokonaisuuteen kuuluu kuusi reliefiä sisääntuloreittien varrella.

Teossarja on tehty posliinista ja siinä on löydettävissä esittäviä elementtejä veden olomuotoihin liittyen. Miten veden tarina reliefeissä alkaa ja mihin se päättyy?

 

8. Erkki Hienonen: Kesän keskipäivää, 1979

Öljy kankaalle
Sijainti: Hissiaula, 4. krs.

Abstrakti maalaus vangitsee muotojensa, rytminsä ja väriensä kautta. Voit antaa ajatustesi virrata vapaasti ja vain olla teoksen energisessä vaikutuspiirissä. Värillä on paljon erilaisia kulttuurisia merkityksiä ja jokaiselle omansa.

Antaudu teoksen vietäväksi, hae mieleesi musiikkikappale, laula, tanssi, hyräile!

Potilasosastoilla

 

9. COMPANY, Maljakkopuu, 2016

Aamu Song, Johan Olin
Lasi, metallitanko
Sijainti: Omalla osastollasi

Maljakkopuun lehdet tai kukinnot ovat Lasisirkuksen käsityönä puhaltamia kukkamaljakoita. Taideteos on suunniteltu käytettäväksi.

Taiteen tekemiseen tarvitaan usein leikkisää asennetta. Taiteilijaduo on kehottanut liikkumaan teoksen äärellä, asettumaan vaikka sen juurelle, puun katveeseen.

Vie maljakko huoneeseesi ja katso miten valo siivilöityy sen läpi.

Potilashuoneiden teokset

Potilashuoneisiin sijoitetut taideteokset kuuluvat EMMAn tai Saastamoisen säätiön kokoelmaan. Suurin osa on grafiikkaa eri tekniikoin toteutettuna. On tärkeää, että taide saa katsojan ja tulee todeksi. Varastossa se ei käy vuoropuhelua kenenkään kanssa.

Tutustu potilashuoneiden teoksiin.

Miten päivän tapahtumat tai vuorokaudenaika vaikuttavat kokemukseesi oman huoneesi taideteoksesta? Mitä teoksessa tapahtuu? Mikä teoksessa saa sinut ajattelemaan niin?