Espoo Museum of Modern Art

Kristina Riska, Alma Jantunen, Gunnel Nyman, Nanny Still, Birger Kaipiainen ja Michael Schilkin. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA
Kristina Riska, Alma Jantunen, Gunnel Nyman, Nanny Still, Birger Kaipiainen ja Michael Schilkin. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA

Aina esillä

Collection Kakkonen

Kauppaneuvos Kyösti Kakkosen vuosikymmenten aikana keräämällä, yli 10 000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelmalla on poikkeuksellinen kulttuuriperintöarvo. Se sisältää merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia 1800-luvun lopulta tähän päivään. Vuonna 2020 Kyösti Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Espoon kaupunki solmivat yhteistyösopimuksen, jonka seurauksena Collection Kakkonen ja sen pitkäaikaista esittämistä varten rakennettu uusi näyttelytila avautuivat Näyttelykeskus WeeGeellä marraskuussa 2022. EMMAan talletetut noin 1300 teosta keskittyvät kokoelman ytimeen: suomalaiseen keramiikkaan ja lasiin. 

Taiteilijoiden esittely ja seitsemän teemakokonaisuutta kertovat suomalaisesta muotoilusta eri näkökulmista. Esillä on taide-esineitä sekä rajattuja sarjoja. Näyttelyssä voi tutustua taideteollisuuden helmiin, muotoilun klassikoihin ja harvinaisuuksiin sekä muotoilun raja-aitoja ravisteleviin taideteoksiin.

Lasi ja keramiikka syntyvät luonnosta saatavista materiaaleista. Hyvin pidettyinä ne säilyvät ikuisesti. Tekniikoiden lumo, tieto ja taito ovat kulkeneet ajassa. Kokoelman näkemykselliset taiteilijat ovat saaneet vaikutteita ja inspiraatiota seuraamalla kansainvälisiä ilmiöitä ja toisaalta perehtyneet paikallisiin perinteisiin. Lopputulos on ainutlaatuinen.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kyösti Kakkosen, EMMAn ja Espoon kaupungin kanssa ja sen on kuratoinut EMMAn amanuenssi Aura Vilkuna.

 • Aina esillä
 • 1. kerros
 • 20€ / Yli 29-vuotiaat

  10€ / Alennusryhmät

  0€ / Alle 18-vuotiaat

  0€ / Museokortilla

Näyttelyn taiteilijat

Alvar Aalto, Jasmin Anoschkin, Arttu Brummer, Rut Bryk, Alfred William Finch, Kaj Franck, Liisa Hallamaa, Annikki Hovisaari, Friedl Holzer-Kjellberg, Alma Jantunen, Birger Kaipiainen, Joonas Laakso, Tyra Lundgren, Aino Marsio-Aalto, Francesca Mascitti Lindh, Toini Muona, Gunnel Nyman, Aimo Okkolin, Johannes Rantasalo, Heini Riitahuhta, Kristina Riska, Yrjö Rosola, Kyllikki Salmenhaara, Antti Salmenlinna, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Aune Siimes, Kim Simonsson, Nanny Still, Gerda Thesleff, Raija Tuumi, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell ja Tapio Wirkkala.

Mobiiliopas

Tutustu näyttelyyn tarkemmin! Mobiiliopas tarjoaa lisätietoa taiteilijoista ja teemoista.

Muualla kirjoitettua

Arja Maunuksela, Avotakka, 24.11.2022
Kyösti Kakkosen jättimäinen keramiikka- ja lasitaidekokoelma sai pysyvän paikan EMMAsta –
”Hyvä taide puhuttelee aina uudelleen”

 

Anni Korkman, Helsinki Design Weekly, 18.11.2022
EMMAn Collection Kakkonen -näyttely rikkoo taiteen ja muotoilun rajoja
ja kertoo Suomen tarinaa

 

Aino Frilander, Helsingin Sanomat, 10.11.2022
Kyösti Kakkosen kokoelma avautuu yleisölle Emmassa: Suurin hanke sitten museon avaamisen

 

Eli Anapur, Widewalls, 10.11.2022
Kyösti Kakkonen Takes Us Inside His Impressive Collection of Finnish Design

 

Fashion Finland, 9.11.2022
EMMAn uutuusnäyttely on ainutlaatuinen koko maailmassa –
Collection Kakkonen esittelee suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen helmiä
yli sadan vuoden ajalta

 

Minna Rinta-Tassi, Yle Uutiset, 8.11.2022
Tokmanni-miljonääri Kakkonen lainasi arvokkaita taide-esineitään Espoon EMMAan:
”Vaikka olenkin kauppamies, näitä en ole koskaan myynyt”

 

 • Alma Jantunen, Lady Hyacinth, 2022 (vasen) ja Mänty sarjasta Hvitträsk, 2021 (oikea). Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA
 • Kim Simonsson, Nukkuva lukeva sammaltyttö, 2022. Collection Kakkonen © Paula Virta / EMMA
 • Tapio Wirkkala, Jäkälä (maljakko), 1950. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA
 • Birger Kaipiainen, Helmilintu (Kuovi), 1960. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

Liittyvää sisältöä