Espoo Museum of Modern Art
13.11.2013 - 02.03.2014
Jaa / Ei / Poissa: Kokoelma todellisuuksia
Aalto-yliopiston CuMMA-maisteriohjelmalaiset käsittelevät EMMAn kokoelman menneisyyttä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia kuratoimassaan näyttelyssä, joka tarkastelee eri puolilla Espoota olevia teoksia niiden sijoituspaikkojen kautta. Kuka kokee julkiset teokset ja miten? Erityisen huomion kohteena ovat teokset, jotka ovat tavalla tai toisella suurelle yleisölle näkymättömissä, esimerkiksi toimistoissa.
Teosten parissa aikaa viettävät espoolaiset saavat äänensä kuuluviin haastatteluissa, joista äänisuunnittelija Ari-Pekka Leinonen on luonut kokonaisuuden näyttelytilaan. Teemaa on lisäksi käsitellyt projektiin mukaan kutsuttu taiteilija Freja Bäckman yhdessä Wir Spielen -ryhmän kanssa. Näyttelyn aikana pidettävät työpajat sekä esillä oleva, yhteisöllinen teos haastavat espoolaiset pohtimaan suhdettaan taideteoksiin ja julkiseen tilaan.
Näyttelyssä nähtävä laaja kartta Espoon julkisista teoksista on Freja Bäckmanin ja graafinen suunnittelija Stefania Passeran yhteistyön tulos. Kartta on myös osa tammikuussa 2014 ilmestyvää, Espoon julkista tilaa käsittelevää julkaisua, johon ovat kirjoittaneet kaupunkimaantieteilijä Elina Eskelä, taiteilija Saara Hannula, kaupunkiaktiivi Vesa Korkkula sekä taidehistorian professori Kirsi Saarikangas. Artikkelit haastavat lukijan kokemaan kaupunkitilan uudella tavalla. Voit lukea artikkelit tästä:
Elina Eskelä: Kaupunkilaisten kohtaamisia
Saara Hannula: Kolme askelta kohti julkista tilaa
Vesa Korkkula: Ajatusmaastot
Kirsi Saarikangas: Mikä on kaupunki?
CuMMA (Curating, Managing and Mediating Art) on Aalto-yliopiston kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan maisteriohjelma.
Osana JAA / EI / POISSA -näyttelyä on työpaja Ohjeita EMMAlle, jossa kootaan leikkaa ja liimaa -metodilla “käsikirjoituksia” taiteen ja muiden kaupunkilaisten kohtaamiselle yhdessä WIR SPIELEN -taiteilijaryhmän kanssa. Ota mukaan mikä tahansa teksti valitsemallasi kielellä. Kaikille avoin työpaja: la 18.1.2014 klo 13.00–14.30.
InStructions for EMMA -blogissa pääset seuraamaan työpajassa valmistuneita ”käsikirjoituksia”.