Hans Rosenström: Kaiken osana, 2011/2019. © Ella Tommila / EMMA
Hans Rosenström: Kaiken osana, 2011/2019. © Ella Tommila / EMMA

Aina esillä

Kosketus

Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely Kosketus esittelee ajankohtaista suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Kosketus-näyttelyn ydinteema on ihmisyys, jonka kautta pohditaan elämän peruskysymyksiä.

 • Aina esillä
 • 2. kerros
 • 12€ / Aikuiset

  0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

Mitä on olla ihminen ja mistä ihmisyys muodostuu? Näyttelyn teoksissa tarkastellaan yksilön kokemusmaailmaa, moraalia, identiteettiä sekä suhdetta toisiin, ympäristöön ja aikaan.

Ihmisyyden teema nousee esille myös vuorovaikutuksessa teoksen ja vastaanottajan välillä. Teosten äärellä taiteilijan luoma todellisuus ja katsojan oma todellisuus kohtaavat, kun taide haastaa katsojansa fyysisesti, tilallisesti ja älyllisesti. Ihminen tulee osaksi teosta, kun katsoja peilaa omaa kokemusmaailmaansa taiteeseen ja ympäröivään maailmaan.

Tutustu näyttelyn yhteyteen tehtyihin taiteilijahaastatteluihin.

Kosketus-näyttelyyn kuuluu myös EMMAn huipputekniikalla varustettu mediatila, jossa esitetään Saastamoisen säätiön uusia mediataiteen hankintoja. Mediatilan ohjelma:

Anni Puolakka: Timanttimaha 2.6.–27.9.2020
Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion 28.10.2020–7.2.2021

Jatkuvasti uudistuva kokoelmanäyttely avautui yleisölle vuonna 2014. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Pilvi Kalhama, Päivi Karttunen ja Henna Paunu.

Ihminen, arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö

Kosketus-näyttelyssä toteutettu laaja uudistus on esillä 8.10.2019 alkaen. Esillä oleva uusi kokonaisuus käsittelee ihmisen suhdetta arkkitehtuuriin ja rakennettuun ympäristöön.

Elina Brotheruksen ja Artor Jesus Inkerön mediateoksissa tarkastellaan ihmiskehon suhdetta arkkitehtuuriin ja kulttuuriseen ympäristöön. Paikkasidonnaisista teoksistaan tunnetun Hans Rosenströmin Kaiken osana (2011-2019) on ääni-installaatio, johon kuuluu sille rakennettu oma tila. Teoksen äänitallenne on äänitetty paikan päällä binauraalisella tekniikalla keinopään avulla. Oikeaa kuuntelutilannetta simuloiva ääniteos luo voimakkaan tunteen vieraan läsnäolosta.

Kokonaisuudessa ovat myös mukana Alicja Kwaden Trans-For-Men (2018) ja Olafur Eliassonin Pentagonal Mirror Tunnel (2017), jotka ovat molemmat Saastamoisen säätiön tilausteoksia, ja varta vasten suunniteltu EMMAan ympäristöä ja arkkitehtuuria ajatellen.

Ihminen, arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö -kokonaisuudessa on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Elina Brotherus, Olafur Eliasson, Susanne Gottberg, Radoslaw Gryta, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Heli Hiltunen, Nanna Hänninen, Artor Jesus Inkerö, Hannu Karjalainen, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Vladimir Kopteff, Alicja Kwade, Tatsuo Miyajima, Pekka Nevalainen, Tiina Pyykkinen, Silja Rantanen ja Hans Rosenström.

Osion ovat kuratoineet yhdessä amanuenssit Laura Kokkonen ja Ingrid Orman sekä intendentti Henna Paunu EMMAsta.

 • Katja Tukiainen: Pölysokeri, 2009. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Hannaleena Heiska: Roy, 2012. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Mari Sunna: Roulette, 2013. SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN TAIDEKOKOELMA
 • Vladimir Kopteff: Konstruktio 29, 1981. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Elina Brotherus: Nu montant un escalator, 2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

 • Ola Kolehmainen: Hagia Sophia year 537 III, 2014. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

 • Grönlund-Nisunen: Restless Horizon, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

 • Ville Andersson: Siirtyminen, 2012. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

 • Olafur Eliasson: Pentogonal landscapes, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

 • Elina Merenmies: Ihmissusi, 1995–2011. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

Liittyvää sisältöä