Pekka Jylhän teos, jossa jänis pitelee maitolautasta ja maito väreilee.
Pekka Jylhä: Vavisten ja kunnioittaen, 2005. © Ari Karttunen / EMMA
Pekka Jylhän teos, jossa jänis pitelee maitolautasta ja maito väreilee.
Pekka Jylhä: Vavisten ja kunnioittaen, 2005. © Ari Karttunen / EMMA

Aina esillä

Kosketus

Kokoelmanäyttely Kosketus esittelee Saastamoisen säätiön ajankohtaista suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Kosketus-näyttelyn ydinteema on ihmisyys ja näyttelyn eri osiot käsittelevät ihmisen suhdetta ympäröivään todellisuuteen.

  • Aina esillä
  • 2. kerros
  • 12€ / Aikuiset

    0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

Näyttely avautui ensimmäisen kerran yleisölle vuonna 2014. Kosketus on poikkeuksellinen kokoelmanäyttely, koska se uudistuu säännöllisesti sekä teos teokselta että osio osiolta. Säännölliset uudistukset näyttelyssä syventävät ihmisyyden teemaa ja antavat sille uusia ulottuvuuksia. Näyttelyn suunnittelusta ja teosvalinnoista vastaavat EMMAn ja Saastamoisen säätiön asiantuntijat.

Kosketus-näyttelyyn kuuluu myös EMMAn huipputekniikalla varustettu mediatila, jossa esitetään Saastamoisen säätiön uusia mediataiteen hankintoja. Mediatilan ohjelma:

Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion 28.10.2020–9.1.2022

Erkan Özgen: Wonderland 1.2.2022–1.5.2022

Jeannette Ehlers: Black Bullets 10.5.-14.8.2022

Kosketus-näyttelyyn voi tutustua katsomalla näyttelyn yhteyteen tehtyjä taiteilijahaastatteluita tai kuuntelemalla Artpodin jakson, jossa vieraillaan näyttelyn tuoreimmassa Ihminen ja luonto -osiossa.

Tutustu opastusaikatauluun ja syvennä näyttelykokemustasi asiantuntevan oppaan johdolla.

Ihminen ja luonto

Syksyllä 2020 avautuneessa osiossa esitellään taideteoksia, joissa luonto on läsnä eri tavoin. Ihminen on osa luontoa ja eläinkuntaa, mutta tasapaino välillämme on usein kadoksissa. Sanotaankin, että ihminen on pedoista julmin. Luonto voi olla meille toimeentulon lähde, raivattava este, tieteellinen haaste, paikka rentoutua tai arvoitus.

Luonnollisen ja luonnottoman välinen suhde on aikanamme hämärtynyt. Luonnontilaa ilman ihmisen vaikutusta on vaikea löytää. Monet taiteilijat kuten Latifa Echakhch, Jani Ruscica ja Roland Persson käsittelevät tätä ihmisen ja luonnon mutkikasta suhdetta.

Ajattelemme myös näkevämme eläimessä itsemme, niin symbolisesti kuten Pekka Jylhän jänisteoksissa, tai yhteyden ja ystävyyden kautta, kuten Maria Dunckerin hevosaiheisessa mediainstallaatiossa.

Ihminen, arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö

Rakentaminen ja oman elinympäristön muokkaaminen on meille ominaista. Tämän kokonaisuuden teokset käsittelevät ihmisen rakentamaa ympäristöä, arkkitehtuuria ja niiden kytköksiä esimerkiksi geometrisiin lainalaisuuksiin.

EMMAan toteutetuissa Olafur Eliassonin ja Alicja Kwaden teoksissa taiteilijat ovat saaneet vaikutteita arkkitehti Aarno Ruusuvuoren 1960-luvulla suunnitteleman WeeGee-talon arkkitehtuurista ja Tapiolan ympäristöstä.

Tähän teoskokonaisuuteen kuuluu myös Hans Rosenströmin ääniteos Kaiken osana, joka tarkastelee ihmisen suhdetta ympäröivään tilaan ja toiseen ihmiseen.

Ihminen, tila ja kohtaaminen

Ihmisyyden teema nousee esille myös vuorovaikutuksessa taideteoksen ja vastaanottajan välillä. Teosten äärellä taiteilijan luoma todellisuus ja katsojan oma todellisuus kohtaavat, kun taide haastaa katsojansa fyysisesti, tilallisesti ja älyllisesti. Ihminen tulee osaksi teosta, kun katsoja peilaa omaa kokemusmaailmaansa taiteeseen ja ympäröivään maailmaan.

Uudistamme tällä hetkellä Ihminen, tila ja kohtaaminen -osion ripustusta. Pahoittelemme häiriötä. Uusi kokonaisuus avautuu syksyllä 2021.

  • Essi Kuokkanen: Pilvenpitelijä, 2020. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA
  • Tilo Baumgärtel: Osoite, 2020. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA
  • Roland Persson: Panama Papers, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

  • Maria Duncker: Hevonen on Häst, 2019. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

  • Maaria Wirkkala, Tästä eteenpäin, 2020. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

  • Elina Brotherus: Nu montant un escalator, 2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

  • Olafur Eliasson: Pentogonal landscapes, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

  • Ola Kolehmainen: Hagia Sophia year 537 III, 2014. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

  • Grönlund-Nisunen: Restless Horizon, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

  • Pekka Jylhä: Lyhdynkantaja, 1999–2000. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

  • Hans Rosenström: Kaiken osana, 2011/2019. © Ella Tommila / EMMA

Liittyvää sisältöä