Pekka Jylhän teos, jossa jänis pitelee maitolautasta ja maito väreilee.
Pekka Jylhä: Vavisten ja kunnioittaen, 2005. © Ari Karttunen / EMMA
Pekka Jylhän teos, jossa jänis pitelee maitolautasta ja maito väreilee.
Pekka Jylhä: Vavisten ja kunnioittaen, 2005. © Ari Karttunen / EMMA

Aina esillä

Kosketus

Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely Kosketus esittelee ajankohtaista suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Kosketus-näyttelyn ydinteema on ihmisyys ja näyttelyn eri osiot käsittelevät ihmisen suhdetta ympäröivään todellisuuteen.

 • Aina esillä
 • 2. kerros
 • 12€ / Aikuiset

  0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

Näyttely avautui ensimmäisen kerran yleisölle vuonna 2014. Kosketus on poikkeuksellinen kokoelmanäyttely, koska se uudistuu säännöllisesti sekä teos teokselta että osio osiolta. Säännölliset uudistukset näyttelyssä syventävät ihmisyyden teemaa ja antavat sille uusia ulottuvuuksia. Näyttelyn suunnittelusta ja teosvalinnoista vastaavat EMMAn ja Saastamoisen säätiön asiantuntijat.

Kosketus-näyttelyyn kuuluu myös EMMAn huipputekniikalla varustettu mediatila, jossa esitetään Saastamoisen säätiön uusia mediataiteen hankintoja. Mediatilan ohjelma:

Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion 28.10.–25.4.2021
Jeannette Ehlers: Black Bullets 19.5.–19.9.2021
Erkan Özgen: Wonderland 29.9.2021–16.1.2022

Tutustu näyttelyn yhteyteen tehtyihin taiteilijahaastatteluihin.

Ihminen ja luonto

ESILLÄ 28.10.2020 ALKAEN

Syksyllä 2020 avautuvassa osiossa esitellään taideteoksia, joissa luonto on läsnä eri tavoin. Ihminen on osa luontoa ja eläinkuntaa, mutta tasapaino välillämme on usein kadoksissa. Sanotaankin, että ihminen on pedoista julmin. Luonto voi olla meille toimeentulon lähde, raivattava este, tieteellinen haaste, paikka rentoutua tai arvoitus.

Luonnollisen ja luonnottoman välinen suhde on aikanamme hämärtynyt. Luonnontilaa ilman ihmisen vaikutusta on vaikea löytää. Monet taiteilijat kuten Latifa Echakhch, Jani Ruscica ja Roland Persson käsittelevät tätä ihmisen ja luonnon mutkikasta suhdetta.

Ajattelemme myös näkevämme eläimessä itsemme, niin symbolisesti kuten Pekka Jylhän jänisteoksissa, tai yhteyden ja ystävyyden kautta, kuten Maria Dunckerin hevosaiheisessa mediainstallaatiossa.

Ihminen, arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö

Rakentaminen ja oman elinympäristön muokkaaminen on meille ominaista. Tämän kokonaisuuden teokset käsittelevät ihmisen rakentamaa ympäristöä, arkkitehtuuria ja niiden kytköksiä esimerkiksi geometrisiin lainalaisuuksiin.

EMMAan toteutetuissa Olafur Eliassonin ja Alicja Kwaden teoksissa taiteilijat ovat saaneet vaikutteita arkkitehti Aarno Ruusuvuoren 1960-luvulla suunnitteleman WeeGee-talon arkkitehtuurista ja Tapiolan ympäristöstä.

Tähän teoskokonaisuuteen kuuluu myös Hans Rosenströmin ääniteos Kaiken osana, joka tarkastelee ihmisen suhdetta ympäröivään tilaan ja toiseen ihmiseen.

Ihminen, tila ja kohtaaminen

Ihmisyyden teema nousee esille myös vuorovaikutuksessa taideteoksen ja vastaanottajan välillä. Teosten äärellä taiteilijan luoma todellisuus ja katsojan oma todellisuus kohtaavat, kun taide haastaa katsojansa fyysisesti, tilallisesti ja älyllisesti. Ihminen tulee osaksi teosta, kun katsoja peilaa omaa kokemusmaailmaansa taiteeseen ja ympäröivään maailmaan.

Tämä Kosketus-näyttelyn vanhin osio on uudistunut vuonna 2020 mm. Fabian Marcaccion, Egill Sæbjörnssonin, Päivi Takalan ja Tal R:n teoksilla. Kokonaisuuden teokset leikittelevät havainnolla ja haastavat vastaanottajan kohtaamaan taiteen fyysisesti ja tilassa liikkuen.

 • Katja Tukiainen: Pölysokeri, 2009. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Hannaleena Heiska: Roy, 2012. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Mari Sunna: Roulette, 2013. SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN TAIDEKOKOELMA
 • Vladimir Kopteff: Konstruktio 29, 1981. Saastamoisen säätiön taidekokoelma
 • Elina Brotherus: Nu montant un escalator, 2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

 • Ola Kolehmainen: Hagia Sophia year 537 III, 2014. Saastamoisen säätiön taidekokoelma

 • Grönlund-Nisunen: Restless Horizon, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

 • Ville Andersson: Siirtyminen, 2012. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

 • Olafur Eliasson: Pentogonal landscapes, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

 • Elina Merenmies: Ihmissusi, 1995–2011. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

Liittyvää sisältöä