Espoo Museum of Modern Art

28.09.2011 - 08.01.2012

Anitra Lucander: Värin runoilija

Syksyn 2011 Anitra Lucander - Värin runoilija -näyttely kuuluu EMMAn klassikko-sarjaan, jossa esitellään suomalaisen modernismin merkittäviä tekijöitä. Anitra Lucander (1918-2000) on tullut tunnetuksi yhtenä sotien jälkeisenä kuvataiteemme uudistajana, abstraktin taiteen varhaisena uranuurtajana. 1950-luvulla hän kehitti kubismin ja kollaasitekniikan avulla yksilöllisen, rikkaisiin värisävyihin perustuvan lyyrisen abstraktin ilmaisun. Naistaiteilijana Anitra Lucander oli poikkeus tuolloin vielä varsin miehisessä taidekentässä.

Nainen modernismin ytimessä

Anitra Lucander opiskeli 1940- ja 1950-luvun taitteessa Vapaassa taidekoulussa Helsingissä. Jo ensimmäisistä näyttelyistään lähtien 1950-luvun alussa Lucander kuului Suomen uuden, Pariisi-keskeisen modernin taiteen kärkeen. Hän oli yksi sodanjälkeisen, kansainvälisen taiteen uudistajista, jotka haastoivat vanhoja taidekäsityksiä.

Yli 30 vuotta kestäneen uran aikana Lucanderin kiinnostus suuntautui monipuolisesti kuvataiteen eri alueille. Väri säilyi kuitenkin aina hänen taiteensa kulmakivenä, perustana. EMMAn laajassa, yli 100 teoksen retrospektiivissä esitellään Anitra Lucanderin maalauksia, kollaaseja, kangasapplikaatiota, seinämaalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Näyttelyssä tulee esille myös Lucanderin taiteen kautta hänen pitkät jo 1950-luvulla alkaneet Lähi-itään ja Intiaan suuntautuneet matkansa, joiden merkitys Lucanderin taiteelle ja erityisesti hänen värimaailmalleen, oli huomattava. Matkustaminen oli rohkealle ja ennakkoluulottomalle Lucanderille lähes elämäntapa.

Anitra Lucander – Värin runoilija -näyttely sopii erityisen hyvin juuri EMMAan, sillä monet siteet yhdistävät Lucanderin Tapiolaan ja Weegee-taloon. Lucander asui vuosina 1955-1960 ensimmäisenä, ja tuolloin ainoana naistaiteilijana, Tapiolassa Suomen Taiteilijaseuran Nallenpolun ateljeessa. Nallenpolun ateljee oli Lucanderin ensimmäinen varsinainen ateljee, ja suuri osa hänen 1950-luvun keskeisistä maalauksistaan ja kollaaseistaan on syntynyt siellä. Taiteilijalla oli myös läheiset siteet Hagalundin kartanoon. Värisuunnittelun kautta Lucander liittyy arkkitehti Aarno Ruusuvuoreen, WeeGee-talon suunnittelijaan, sillä Lucander toimi Ruusuvuoren väriasiantuntijana ja rakennusten värisuunnittelijana.

Näyttelyn kuraattorina on vuonna 2009 Anitra Lucanderin taiteesta väitellyt taidehistorioitsija, FT Sanna Teittinen.

Näyttelyyn liittyy upea kolmikielinen (suomi-ruotsi-englanti) näyttelyluettelo asiantuntijaartikkeleineen. Voit tilata sen EMMA Shopin verkkokaupasta.