Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

13.10.2006 - 07.01.2007

Shirin Neshat

Shirin Neshat kasvoi Iranissa (s. 1957) ja muutti Kaliforniaan 1974. Hän matkusti uudelleen Iraniin vasta 1990, jolloin Iranista oli tullut islamilainen tasavalta. Maassa tapahtunut vallankumous, sekä erityisesti sen merkitys naisten elämään vaikuttivat suuresti Neshatin taiteeseen. Nykyään Shirin Neshat asuu ja työskentelee New Yorkissa.

Shirin Neshatin taiteen keskeinen teema on Islam ja naisen asema islamilaisesssa yhteiskunnassa. Hän käsittelee taiteessaan niitä tärkeitä kysymyksiä, joita diasporassa, kahden maailman välissä elävä taiteilija kohtaa – maanpakolaisuutta, repressiota, naisen roolia, identiteettiä. Aluksi Neshat kuvasi mustavalkoisia poliittisia valokuvia. Kuuluisassa valokuvasarjassa Women of Allah (1993-1997) Shirin Neshat tutkii erilaisia filosofisia ja ideologisia islamin vallankumouksen esiin nostamia aiheita. Neshat pukeutui mustaan kaapuun, chadoriin, ja kuvasi itseään naisen eri rooleissa kuten marttyyrina, soturina, vaimona, äitinä. Chadorin paljaiksi jättämään ihoon hän kirjoitti valokuvien päälle farsinkielistä kalligrafiaa.

90-luvun loppupuolelta lähtien liikkuvasta kuvasta on tullut yhä tärkeämpi osa hänen taidettaan. Videoteoksissaan Shirin Neshat solmii yhteen varhaisimpien valokuvien teemat. Teokset Turbulent ja Rapture käsittelevät iranilaisten miesten ja naisten välistä dynamiikkaa. Teokset ovat kaksikanavaisia videoprojisointeja, jotka rakentuvat Neshatin teoksille ominaiselle dualismille: mies/nainen, musta/valkoinen ja ne näytetään kahdelta, toisiaan vastapäätä olevalta kankaalta. Passage on voimakkaille väririnnastuksille rakentuva yksikanavainen videoteos, jonka Neshat toteutti yhdessä amerikkalaisen säveltäjän Philip Glassin kanssa. Teoksessa Neshat pohti kuoleman teemaa ja rituaaleja kuten hautaamista ja ruumiinsaattoa. Shirin Neshatin taiteessa elämys ja kokemus ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Shrin Neshatin käyttämälle esteettiselle kielelle on ominaista vanhan ja nykyisen yhdistäminen. Vuodesta 2003 lähtien Shirin Neshat on kuvannut viisiosaista elokuvallista videosarjaa, joka perustuu tunnetun iranilaisen naiskirjailijan Sharnush Parispurin surrealistiseen novellikokoelmaan Women without Men (1989). Kirjassa seurataan tarinaa viidestä naisesta,jotka jättävät siihen astisen ongelmallisen elämänsä ja päätyvät samaan puutarhaan. Tähän mennessä sarjasta ovat valmistuneet Mahdokht ja Zarin. Teokset poikkeavat Neshatin aikaisemmista teoksista, ne ovat kertomuksellisia, puhuttua dialogia sisältäviä, maagiseen realismiin lukeutuvia tarinoita.

Shirin Neshat on yksi aikamme merkittäviä naistaiteilijoita ja tunnustettu useilla kansainvälisillä palkinnoilla. EMMAn avajaisten aikaan hänelle luovutetaan New Yorkissa 12.10.2006 Lillian Gish -palkinto.

HUNNUN SALAISUUS 13.10.2006 – 7.1.2007

EMMAn avajaisnäyttely antoi mahdollisuuden nähdä Shirin Neshatin teoksia ensimmäisen kerran Suomessa. Näyttelyssä oli esillä videoteokset Turbulent (1998), Rapture (1999), Passage (2001), Mahdokht (2004) ja Zarin (2005) sekä sarja valokuvia.