Espoo Museum of Modern Art

Sophie Calle: Pidä huolta itsestäsi, 2007 © Ari Karttunen / EMMA
Sophie Calle: Pidä huolta itsestäsi, 2007 © Ari Karttunen / EMMA

02.03.2012 - 10.06.2012

Sophie Calle – Take care of yourself

Sophie Calle (s. 1953) on ranskalainen taiteilija, jonka englanninkielinen versio teoksesta Prenez soin de vous (Take Care of Yourself, 2007) nähdään EMMAssa laajana valokuvien ja videoiden koosteena.

Teoksen alkuperäinen ranskankielinen versio Prenez Soin de Vous esitettiin Ranskan paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 2007 ja oli sen kohokohtia. Teoksen teema on sähköpostikirje, jonka Sophie Calle sai miesystävältään ”X”. Kirjeessä tämä lopetti heidän suhteensa ja kirje päättyi sanoihin ”Take care of yourself”.

Sophie Calle käsittelee teoksessa menetetyn rakkauden teemaa tavoilla, jotka ovat yllättäviä monin tavoin. Hän lähetti kirjeen 107 eri elämänaloilla työskentelevälle naiselle – taiteilijoille, kirjailijoille, tiedenaisille – ja pyysi heitä auttamaan häntä kirjeen ymmärtämisessä. Teos rakentuu näistä lukemattomin erilaisin tavoin annetuista vastauksista, joissa naiset analysoivat ja tulkitsevat kirjettä ja auttavat Callea ”pitämään huolta itsestään”.

Ne ovat sekä koskettavia että humoristisia tulkintoja, jotka yhdessä muodostavat vaikuttavan installaation kirjeinä, sävellyksinä, piirroksina, lauluna, tanssina.