Lukiolaisille

Tutustu EMMAn suosituksiin lukiolaisille! Nykytaiteen ydintä ovat monitahoiset keskinäisriippuvuudet sekä ilmiöt, joita voidaan käsitellä moneen oppiaineeseen liittyen. Taiteen avulla opiskelija voi rakentaa identiteettiään, ihmiskäsitystään, sekä paikkaansa maailmassa. Se lisää monilukutaitoa antaen näkökulmia yhteiskuntaan ja ihmisenä olemiseen eri teemojen avulla. Taidemuseon sisällöt vahvistavat laaja-alaista oppimista.

Alla löydät poimintoja ohjelmatarjonnastamme lukio-opetuksen tueksi niin yhteisen museovierailun, kuin tavoitteellisen, itseohjautuvan käynnin muodossa. Näyttelyiden sisältöjä ja teemoja voi sovittaa oman opetuksen sisältöihin laajemmin.

 

Lukion opettajille

EMMAn opeinfo tiistaina 9.2.2021 kello 15-18

Suvaitsevaisuus, toisen huomioiminen ja moninaisuuden tunnistaminen taiteen avulla

Otsikon teemat ovat aina vain tärkeämpiä ajassamme. EMMA tarjoaa taiteen kautta mahdollisuuksia tulkintoihin ja tekoihin moninaisuuden ymmärtämiseksi ja oman äänen vahvistamiseksi. Tervetuloa EMMAn opeinfoon etänä, 9.2. kello 15-18. Tilaisuus jakautuu kolmeen erilliseen ohjelmaosioon, joiden välissä on tauot.

EMMAn opeinfon asiantuntijapuheenvuoron Nykytaiteen nyrjähdyksiä pitää Juuso Tervo, FT, TaM Aalto-yliopistosta. Hän toimii vanhempana yliopistonlehtorina Taiteen laitoksella ja työskentelee taiteen ja kasvatuksen historian, filosofian ja yhteiskunnallisuuden parissa. Juuso Tervo hahmottelee luennollaan taiteen mahdollisuuksia katsoa nykyisyyttä ja tulevaisuutta toisin. Minkälaisia ajattelun ja tekemisen välineitä taide voi antaa kasvattajille ja miksi?

Tilaisuudessa esitellään EMMAn alkaneen vuoden näyttelyt ja palvelut kouluille. Esittelemme EMMAn uudet etäpalvelut ja verkkosisällöt, jotka tuovat taiteen kokijan luo. Etäopastukselle voi osallistua poikkeuksellisena aikana fyysisen vierailun sijaan, sekä saavutettavana vaihtoehtona silloin kun koulu sijaitsee kaukana EMMAsta.

Lopuksi opettajille tarjoutuu mahdollisuus osallistua etäopastukselle Elmgreen & Dragset -näyttelyyn, joka ajankohtaisuudessaan antaa paljon ajattelulle aiheita.

Opeinfo pidetään kokonaan etänä. Osallistumislinkki löytyy koulutuspäivänä tältä sivulta. Tilaisuus tallennetaan. Espoolaisia opettajia pyydetään ilmoittautumaan koulutuskalenterin kautta. Heille koulutus on veso-koulutus.


Ohjelma

15.00-15.45 EMMAn kevään 2021 palveluiden sekä näyttelyohjelmiston esittely

16.00-16.45 Nykytaiteen nyrjähdyksiä, Juuso Tervo

Keskustelua ja tauko

17.15-18 Etäopastus Elmgreen & Dragset -näyttelyyn

Näyttelyt

Vieraile näyttelyissä oman aikataulusi mukaan.

EMMAn näyttelyt soveltuvat useamman teeman ja aiheen käsittelyyn. Voit esimerkiksi lähestyä luonto- ja ympäristöteemaa valitsemalla taideteoksia Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyn Kosketus uudesta ihmistä ja luontoa käsittelevästä osiosta. Elmgreen & Dragsetin 2020-näyttely tarjoaa mahdollisuuden ajankohtaisten yhteiskunnallisten teemojen pohdiskeluun ja Eeva-Leena Eklund:) puolestaan venyttää käsityksiä siitä, mitä kaikkea maalaus voi olla.

Ajankohtaiset vaihtuvat näyttelyt keväällä 2021:

Ohjelma

Osallistu itsenäisesti tai yhdessä ryhmän kanssa. Ei ennakkoilmoittautumista.
Muutokset mahdollisia.

Sisäänpääsy: alle 18-vuotiaille ilmainen

Kevään ohjelmaa

La 27.2. klo 14–15.30
Luovaa piirustusta taiteen keskellä – Kehojen koreografia ja piirustus
Harjoittelemme näyttelytilassa piirtämään tilaa ja kehoja suhteessa toisiinsa. Mallina toimii kaksi ammattitanssijaa ja ohjaajana kuvataidekasvattaja Tero Hytönen.

La 27.3. klo 14–15.30
Luovaa piirustusta taiteen keskellä – Plastinen sommittelu ja piirustus

Tutustumme kolmiulotteisten aiheiden sommitteluun. Hyödynnämme työskentelyssä Aaron Heinon veistoksia sekä WeeGeen arkkitehtuuria. Ohjaajana toimii kuvataidekasvattaja Tero Hytönen.

La 10.4. klo 14–16 & su 11.4. klo 14–16
Nykyteatteriesitys Kohta

EMMAn teokset luovat puitteet omaelämäkerrallisia kerronnan tapoja käyttävälle esitykselle, sen arkisille tilanteille. Kohtaukset tapahtuvat eri puolilla näyttelytilaa, ja niitä voi seurata haluamansa ajan. Ohjaus: Kenneth Siren.

Ke 21.4. klo 17.30–18.30
EMMA Talks: Kädet savessa

Miten taiteen tekeminen vaikuttaa meihin? Miten saven muovailu ja keramiikan tekeminen liittyvät ihmisyyteen? Muun muassa näistä aiheista kertovat keramiikkataiteilijat Priska Falin ja Nathalie Lautenbacher. Keskustelua ohjaa EMMAn amanuenssi Laura Kokkonen. Keskustelun lomassa yleisö voi samalla itse muovailla savea.

Ke 5.5. klo 17.30–18.30
EMMA Talks: Taide vaikeina aikoina

Tilaisuudessa keskustellaan taiteen merkityksestä ekologisessa kriisissä ja siitä mitä taide tarvitsee ollakseen poliittista. Puhujina filosofi Kai Alhanen, taidehistorioitsija Donna Roberts, kuraattori ja Kohta-taidehallin johtaja Anders Kreuger. Keskustelua ohjaa kuvataiteilija Anna Tuori. Puheenvuoro on englanniksi.

La 8.5. klo 14–15.30
Luovaa piirustusta taiteen keskellä – Fraktaaleja ja luonnonmuotoja piirustuksessa

Tutustumme luonnossa esiintyviin toistuviin muotoihin ja piirrämme niitä. Ohjaajana toimii kuvataidekasvattaja Tero Hytönen. Paikka: WeeGeen ympäristö, säävarauksella.

 

Tutustu kevään ohjelmaan kokonaisuudessaan täältä.  Voit osallistua osaan tapahtumista myös verkossa.

Opastukset ja taidepajat

Tulossa tammikuussa: EMMAn etäopastukset!

Vaikka museo on koronatilaanteen takia suljettu, voitte tutustua näyttelyihimme etäopastuksella. Tarkemmat tiedot julkaistaan pian.

Museon jälleen avautuessa, voit varata opastuksen tai taidepajan ryhmällesi ennakkoon. Lukioryhmille opastuksia ja taidepajoja on tarjolla myös ennen museon avautumista klo 9.00-11.00 välillä. Huomioimme opastuksilla opetuksen tarpeet ja räätälöimme sisältöjä sen mukaan. Kerrottehan tarpeistanne varauksen yhteydessä.

Opastus

Opastuksella saat ryhmäsi kanssa enemmän irti museokäynnistä. Oppaan kanssa tutustut syvällisemmin näyttelyihin, taiteeseen ja taiteilijoihin.

Tutustu EMMAn näyttelytarjontaan  ja valitse ryhmällesi mieleinen näyttely tai näyttelyt. Suositeltava ryhmäkoko on 1-25 henkilöä. Mikäli ryhmänne on suurempi, voimme varata teille kaksi samanaikaista opastusta.

40 € / ryhmä, kesto 1 h

UUTTA! IHANA VÄRI! -TAIDEPAJA

Taidepaja alkaa kierroksella näyttelyissä, joissa tutustumme taiteeseen kokemuksellisesti värin näkökulmasta. Taidepajassa jatkamme leikkisiä värikokeiluja havainnollistaen erilaisia väri-ilmiöitä ja -teorioita. Lopuksi jokainen tekee oman esinesommitelmansa, jossa värit, valo ja heijastukset ovat pääosassa. Sommitelmat rakennetaan läpinäkyviin kuutioihin, joista otetaan lopuksi valokuva muistoksi.

60 € / ryhmä, kesto 1,5 h