Espoo Museum of Modern Art

Toisen asteen KULPS - Taide on mua varten

Jaakko Pietiläinen: Käärinliinoissa ei ole taskuja, 2020. © Paula Virta / EMMA

Tervetuloa näkemään taidetta ja muotoilua EMMAssa! Tämän toisen asteen opiskelijoille suunnatun KULPS-materiaalin avulla pääset tutustumaan taiteeseen, inspiroitumaan siitä ja pohdiskelemaan erilaisia taiteen teemoja. Tutustuttuasi tämän sivun materiaaliin voit vierailla museossa ja tehdä siihen liittyvät tehtävät.

Taiteen katsominen on henkilökohtainen kokemus ja siksi ei ole oikeaa tai väärää tapaa tulkita taidetta. Monille taide antaa mahdollisuuden vahvistaa luovaa ajatteluaan, löytää erilaisia tapoja tarkastella maailmaa. Taiteen on todettu edistävän hyvinvointia, sillä se toimii tehokkaana itseilmaisun välineenä. Taiteen avulla voi vaikuttaa: se voi esimerkiksi tukea kestävää ja vastuullista ajattelua.

Kokonaisuus koostuu kolmesta osiosta:

1. Etukäteen katsottavasta videosta, joka antaa vinkkejä taiteen katsomiseen ja kokemiseen.
2. Itsenäisestä museovierailusta.
3. Tehtävistä, joiden parissa pääset syventymään tarkemmin sinua kiinnostaviin teoksiin.

EMMAssa on nähtävillä useita taide- ja muotoilunäyttelyitä. Katso täältä juuri nyt esillä olevat näyttelymme.

1. Video

2. Ohjeet itsenäiselle museokäynnille

Katso ennen vierailuasi tältä sivulta löytyvä, taiteen katsomiseen vinkkejä antava video ja tutustu myös tehtäviin jo ennakolta. Näin saat museovierailustasi mahdollisimman paljon irti.  

Kun saavut Näyttelykeskus WeeGeelle, vie ulkovaatteesi ja laukkusi narikkaan ja ilmoittaudu WeeGeen lipunmyynnissä kertomalla, että tulit suorittamaan toisen asteen KULPSia EMMAan. Saat kuitin, jolla pääset museon porteista sisään. Ensimmäisestä kerroksesta löydät keramiikka- ja lasitaidetta esittelevän Collection Kakkonen -näyttelyn. Toisessa kerroksessa ovat EMMAn kokoelmanäyttelyt sekä vaihtuvat näyttelyt. Erityisesti Kosketus-näyttely esittelee taideteoksia, joita voit hyödyntää tehtävien tekemisessä.

3. Tehtävät

Näiden tehtävien kautta pääset syventymään tarkemmin kolmeen teokseen. Voit toteuttaa tehtävät haluamassasi muodossa: kirjoittamalla, tekemällä videon tai tekemällä kuvan.

1. Valitse museovierailusi pohjalta taideteos, joka tuntuu sinusta ottavan kantaa. Kerro lisää tästä vaikuttavalta tuntuvasta teoksesta. Onko vaikuttavuus henkilökohtaista vai yhteiskunnallista? Mitkä asiat teoksessa vaikuttavat sinuun?

2. Etsi teos, joka herättää sinussa jonkin tunteen. Tunne voi olla selkeä ja voimakas, tai hento ja hiljaisempi. Kuvaile teosta ja sen herättämää tunnetta tarkemmin. Minkälaisen muun taideteoksen kautta voisit ilmaista tätä tunnetta?

3. Etsi muotoiluesine, jonka aihe tai muoto tuntuu sinusta tutulta. Kuvittele että tutkisit esinettä uudestaan 50 vuoden päästä. Miltä esineen materiaali, käyttötarkoitus ja toiminnallisuus tai ulkonäkö vaikuttaisivat silloin. Millä lailla esine olisi kestänyt aikaa? Muuttaisitko esineessä jotain tehdäksesi siitä kestävämmän?