Espoo Museum of Modern Art

EMMAssa avautunut Kokeileva konkretismi tarjoaa tilallisia elämyksiä sekä geometristen muotojen ja värien voimaa

Kokeileva konkretismi © Ari Karttunen / EMMA
Kokeileva konkretismi © Ari Karttunen / EMMA

Kokeileva konkretismi käynnistää EMMAn näyttelykevään tuomalla esiin konkretistisen taiteen monimuotoisuutta ja elämyksellisyyttä. Näyttely tarkastelee konkretismin laajaa kirjoa eri ilmaisutapojen, materiaalisen moninaisuuden ja leikillisyyden vuoropuhelussa. Kokonaisuus on kuratoitu EMMAn kokoelmista ja se sisältää teoksia yli 50 taiteilijalta 1950-luvulta tähän päivään, mukaan lukien uusia tilausteoksia. Samalla näyttely juhlistaa suomalaisen konkretismin edelläkävijän, Lars-Gunnar ‘Nubben’ Nordströmin (1924–2014) 100-vuotisjuhlavuotta.

Lars-Gunnar ‘Nubben’ Nordström oli konkretistisen taiteen uranuurtaja Suomessa. Hän loi 1950-luvulta lähtien oman muotokielen, joka pohjautui rakenteellisuuteen ja geometriaan. Värin, viivan ja pintojen loputtomat variaatiot kiehtoivat Nubbenia ja hän pysyi uskollisena tunnistettavalle muotokielelleen läpi uransa. EMMAn Kokeileva konkretismi -näyttely juhlistaa taiteilijan 100-vuotisjuhlavuotta esittelemällä konkretistisen taiteen jatkumoa ja nykymuotoja, painottuen erityisesti tämän hetken taiteilijoiden tuotantoon. Näyttely tarjoaa myös aikakapselin konkretismin alkulähteille Nubbenin ja hänen aikalaistensa tuotannon kautta. 

Näyttelyn keskiössä on konkretistisen taiteen kokemuksellisuus ja kokeilevuus. Kuratoinnilla on haluttu tuoda esiin taidesuuntaukseen linkittyvien taiteilijoiden taidokasta materiaalien, rakenteiden ja värien käyttöä sekä konkretismin eri ilmaisumuotoja. Monet näyttelyyn valituista teoksista ovat tilallisia ja katsojan eri aisteja aktivoivia. EMMAn tiloissa teokset asettuvat erityiseen vuoropuheluun museorakennuksen, Aarno Ruusuvuoren 1960-luvulla suunnitteleman WeeGee-talon, teollisen ja geometriaan perustuvan arkkitehtuurin kanssa.

Kokeileva konkretismi © Ari Karttunen / EMMA

Kokeileva konkretismi nostaa esiin museon kokoelmien merkitystä. Lähes 90 teosta sisältävä kokonaisuus yli viideltäkymmeneltä taiteilijalta on valittu pääosin museon EMMA-kokoelmasta. Näyttelyä varten on lisäksi hankittu ja tilattu teoksia. L-G Nordströmin säätiö on tukenut näyttelyä ainutlaatuisella tavalla Nubbenin 100-juhlavuoden kunniaksi. Säätiö on lahjoittanut kuvataiteilija Elina Autiolta tilaamansa teokset EMMAn kokoelmaan ja osaksi näyttelyä. Lisäksi teoksia on hankittu taiteilija Maija Närhiseltä ja Elina Juopperilta. Teosten taiteilijoita yhdistää erityisesti heidän kiinnostuksensa tilalliseen ilmaisutapaan sekä teosten muunneltavuutta ja prosessiluontoisuutta kohtaan.

Konkretismin perintö elää ja uudistuu jatkuvasti nykytaiteilijoiden tuotannossa. Rinnastamalla modernismin uudelleentulkintoja taidesuuntauksen alkuaikojen taiteen kanssa, voimme tarkastella konkreettisen taiteen variaatioita modernista muotokielestä nykytaiteen vuorovaikutteiseen, tilalliseen ja keholliseen taiteen kokemukseen EMMAn kokoelmista vastaava intendentti ja näyttelyn kuraattori Henna Paunu kertoo. “Lukuisat ja karttuvat kokoelmamme tarjoavat EMMAlle merkittävän voimavaran, jonka avulla voimme esitellä näin kattavan kokonaisuuden konkretismiin liittyvää taidetta.” 

Kokeileva konkretismi © Ari Karttunen / EMMA

Kokeileva konkretismi on esillä EMMAssa 6.3.2024–2.3.2025. Näyttelyssä nähdään teoksia taiteilijoilta: Timo Aalto, Martti Aiha, Siim-Tanel Annus, Elina Autio, Stig Baumgartner, Inka Bell, Juhana Blomstedt, Bård Breivik, Birger Carlstedt, Kari Cavén, Lars Christensen, Jacob Dahlgren, Sonia Delaunay, Ann Edholm, Carolus Enckell, Beryl Furman, Kristjan Gudmundsson, Jorma Hautala, Erkki Hervo, Mikko Jalavisto, Elina Juopperi, Kaisu Koivisto, Ola Kolehmainen, Matti Koskela, Matti Kujasalo, Muriel Kuoppala, Antti Kytömäki, Leonhard Lapin, Maija Lavonen, Ernst Mether-Borgström, Eila Minkkinen, Sarah Morris, Kasper Muttonen, Maija Närhinen, Pekka Nevalainen, Jussi Niva, Lars-Gunnar Nordström, Paul Osipow, Kyösti Pärkinen, Ritva Puotila, Mari Rantanen, Silja Rantanen, Louis Reith, Ragna Róbertsdóttir, Pekka Ryynänen, Piila Saksela, Pekka Sassi, Hannu Siren, Sandra Sirp, Airi Snellman-Hänninen, Antti Ukkonen, Raimo Utriainen ja Irma Weckman. 

Kokeileva konkretismi on osa Nubben 100 -juhlavuotta. Ohjelmaa järjestävät Amos Rex, Ateneumin taidemuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Galleria 68, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Helsingin Taidehalli, Pro Artibus -säätiö / Galleria Elverket, Taidekeskus Salmela ja Tuusulan taidemuseo. 

Lue lisää