Espoo Museum of Modern Art

Espoon Nelli on muuttanut Leppävaaraan Kauppakeskus Selloon!

Kerttu Horila, Espoon Nelli, 2022 © Ari Karttunen / EMMA
Kerttu Horila, Espoon Nelli, 2022 © Ari Karttunen / EMMA

Espoon Nelli on otettu lämmöllä vastaan uuteen vierailupaikkaansa Kauppakeskus Sellon Viaporintorille. Sijainnin on valinnut Espoon vammaisneuvosto. Nelli on taiteilija Kerttu Horilan espoolaisille suunnittelema pronssiveistos, jonka EMMA lahjoitti 50-vuotiaalle Espoolle vuonna 2022. Teos vaihtaa maisemaa säännöllisin väliajoin, jolloin se tulee osaksi mahdollisimman monen espoolaisen arkea.

Espoon Nellin paikan valinta tapahtuu viestikapulaa siirtämällä. Haukilahdessa vuonna 2022 julkistettu veistos on vieraillut viimeksi Kalajärven Saudarkrokurin puistossa, Espoon nuorisovaltuuston valitsemana. Nuorisovaltuusto antoi Espoon vammaisneuvostolle tehtäväksi päättää teoksen seuraavasta sijoituspaikasta. Nellin uuden paikan valintaan vaikuttivat erityisesti esteettömyys ja lähiympäristön palvelutarjonta. Koska liikkumisen tuen palveluna myönnettyjä kuljetuspalveluita on saatavilla kuukausittain rajoitetusti, oli vammaisneuvostolle tärkeää, että Espoon Nelli sijaitsee sellaisessa paikassa, joka mahdollistaa monien asioiden hoitamisen samalla reissulla. 

”Espoon Nelli on helposti lähestyttävä taideteos kaikessa sympaattisuudessaan, mutta myös sen moniaistisuuden näkökulmasta; teoksen viereen voi istua, eikä se myöskään pahastu kosketuksesta! Olemme kiitollisia nuorisovaltuustolle, että pääsimme mukaan tähän mielenkiintoiseen prosessiin. Yhteistyö EMMAn kanssa antoi meille täysin uudenlaisen tavan nostaa esiin meille merkityksellisiä asioita taiteen avulla”, vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirkko Kuusela iloitsee. ”Valitsimme Nellin uudeksi kodiksi Sellon Viaporintorin, sillä kauppakeskuksessa on tarjolla monia meille tärkeitä palveluita melko esteettömästi. Veistos tulee sijaitsemaan Sellon kirjaston pääovien ulkopuolella ja sen yhteyteen on asennettu äänimajakka, joka auttaa näkövammaisia löytämään sen luokse.” 

Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirkko Kuusela ja Espoon vanhusneuvoston puheenjohtaja Olli Männikkö Espoon Nellin avajaistilaisuudessa Leppävaarassa © Ari Karttunen / EMMA

Vammaisneuvosto sai tehtäväkseen myös nimetä Nellin seuraavasta sijoituspaikasta päättävän tahon. ”Valitsemamme kapulanottaja, Espoon vanhusneuvosto, on vammaisneuvoston tärkeä yhteistyökumppani ja tuo oman tärkeän panoksensa Espoon kaupungin päätöksenteon tueksi. On kiinnostavaa nähdä, mihin Nelli päätyy seuraavaksi!”, Pirkko Kuusela kertoo.

Kerttu Horila ja Espoon Nelli, 2022. © Ari Karttunen / EMMA

Espoon Nelli on äidillinen ja ystävällinen koiran ja ihmisen yhdistelmä, jolla on koiranpentu kainalossaan. Veistos on osa Kerttu Horilan Eläimellisiä ihmisiä ja inhimillisiä eläimiä -sarjaa, jossa ihmisen ja eläimen piirteet yhdistyvät sadunomaisiksi mielikuvitushamoiksi. 

EMMAn julkisen taiteen toiminta tuo merkittävän osan EMMA-kokoelman teoksista kaikkien kaupunkilaisten saavutettaviin ympäri Espoota. Espoon Nelli on museon lahja 50-vuotiaalle Espoolle ja espoolaisille. Voit myös ikuistaa itsesi Nellin kanssa ja jakaa sen sosiaalisessa mediassa tageilla #espoonnelli @emmamuseum ja @espooesbo.

Lue lisää