Espoo Museum of Modern Art

Etsimme taiteilija ja muotoilija Howard Smithin teoksia Yhdysvalloissa avautuvaan näyttelyyn – Smithin näyttely nähdään tulevina vuosina myös EMMAssa

Arkistokuva, Howard Smith Tervakoskella.
Arkistokuva, Howard Smith Tervakoskella.

Amerikkalaissyntyisen Howard Smithin ensimmäinen retrospektiivinen näyttely Yhdysvalloisssa avautuu Palm Springsin taidemuseossa vuonna 2025. Näyttely tuotetaan yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Etsimme nyt yksityishenkilöiden omistamia Smithin teoksia lainattavaksi Yhdysvaltoihin. Taiteilijan näyttely nähdään myös EMMAssa seuraavien vuosien aikana.

Howard Smith (1928, New Jersey – 2021, Fiskars) oli amerikkalaissyntyinen taiteilija ja muotoilija, joka eli ja työskenteli suurimman osan elämästään Suomessa. Kalifornian Palm Springsin taidemuseossa järjestettävän näyttelyn tarkoituksena on kasvattaa Smithin tunnettuutta Yhdysvalloissa, jossa hänen monipuolinen tuotantonsa on jäänyt suhteellisen vähälle huomiolle. Näyttelyyn etsitään yksityishenkilöiden omistamia teoksia lainaan, erityisesti kollaaseja, tekstiiliteoksia ja 1960-luvun varhaistuotantoa. 

Smith asui lähes yksinomaan Suomessa 1960-luvulta lähtien ja hänen panoksensa suomalaiselle kuvataiteen ja muotoilun kentälle on ollut erittäin merkittävä. Hän tuli tunnetuksi selkeästä, graafisesta muotokielestään ja kirkkaista väreistä. Smith liikkui saumattomasti sekä muotoilun että kuvataiteen eri alueilla ja mittakaavoissa. Hän hyödynsi muotoiluajatteluaan työskennellessään eri tekniikoiden ja materiaalien parissa, ja toisaalta sovelsi maalaustensa ja grafiikkansa visuaalista kieltä käytännön suunnitteluun. Muotoilijana Smith tunnetaan erityisesti tuotannostaan Vallilalle ja Arabialle. Smithin 1960-luvun lopulta lähtien suunnittelemat kuosit nousivat nopeasti Vallilan tunnetuimmiksi, ja osa näistä painokankaista onkin edelleen tuotannossa. Arabialla hänet tunnetaan erityisesti hänen keramiikkamallistoistaan ja -figuureistaan. 

Palm Springsin taidemuseossa järjestettävä näyttely esittelee Howard Smithin tuotantoa laajasti niin ajallisessa kuin teknisessä mielessä. Esille on tulossa teoksia aina 1960-luvulta 2000-luvun alkuun saakka. EMMA toimii yhteystyössä museon kanssa tarjoamalla omaa asiantuntemustaan Smithistä ja hänen suhteestaan suomalaiseen taidekenttään. EMMAn kokoelmasta löytyy niin Smithin serigrafioita kuin suurikokoisia julkisia taideteoksia. Howard Smithin tuotantoa nähdään tulevaisuudessa myös EMMAssa nähtävässä yksityisnäyttelyssä. 

Omistatko Howard Smithin kollaaseja, tekstiiliteoksia tai varhaistuotantoa 1960-luvulta? Ota yhteyttä EMMAn kokoelma-amanuenssi Tuomas Laulaiseen (tuomas.laulainen@emmamuseum.fi) 31.8.2024 mennessä!

Lue lisää