Espoo Museum of Modern Art

Vi letar efter verk av konstnären och designern Howard Smith för en utställning som öppnar i USA – under de kommande åren ses Smiths utställning också på EMMA

Howard Smith i Tervakoski
Howard Smith i Tervakoski

Den första retrospektiva utställningen i USA av den amerikanskfödda konstnären Howard Smith öppnar i konstmuseet i Palm Springs år 2025. Utställningen produceras i samarbete med EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Nu letar vi efter verk av Smith i privat ägo för att låna ut dem till USA. Konstnärens utställning kommer också att ses på EMMA under de kommande åren.

Howard Smith (1928, New Jersey – 2021, Fiskars) var en amerikanskfödd konstnär och designer som under största delen av sitt liv levde och arbetade i Finland. Syftet med utställningen som hålls på konstmuseet i Palm Springs i Kalifornien är att göra Smith bättre känd i USA, där hans mångsidiga produktion inte har uppmärksammats i större utsträckning.  Vi letar efter verk som är i privatpersoners ägo, särskilt collage, textilverk och konstnärens tidiga produktion från 1960-talet, för att låna dem till utställningen. 

Från och med 1960-talet levde Smith nästan uteslutande i Finland, och hans insats på den finska bildkonstens och designens fält har varit mycket betydelsefull. Han blev känd för sitt tydliga, grafiska formspråk och klara färger. Smith rörde sig smidigt på både formgivningens och bildkonstens olika områden och i olika storleksskalor. Han utnyttjade sitt designtänkande då han arbetade med olika tekniker och material, och använde också sina målningars och sin grafiks visuella språk i den praktiska designen. Som designer är Smith känd särskilt för sin produktion för Vallila och Arabia. Tygerna som Smith designade från och med 1960-talets slut blev snabbt Vallilas mest kända, och en del av dessa tryckta tyger är fortfarande i produktion. På Arabia är han särskilt känd för sina keramikkollektioner och -figurer. 

Utställningen som arrangeras i konstmuseet i Palm Springs presenterar en bred överblick över Howard Smiths produktion, både tidsmässigt och i tekniskt hänseende. Verk från 1960-talet och ända till 2000-talet kommer att visas. EMMA agerar i samarbete med museet genom att erbjuda sin egen sakkunskap om Smith och om hans relation till det finska konstfältet. I EMMAs samlingar finns både serigrafier av Smith som stora, offentliga konstverk. Howard Smiths produktion kommer i framtiden att ses också på en separatutställning på EMMA. 

Äger du collage eller textilverk av Howard Smith, eller något ur hans tidiga produktion från 1960-talet? Ta kontakt med oss, med EMMAs samlingsamanuens Tuomas Laulainen: tuomas.laulainen@emmamuseum.fi senast 31.8.2024! 

Läs mera