Espoo Museum of Modern Art

IC-98:n uudessa suurikokoisessa teoksessa hamppuköysi vertautuu yhteiskuntaan

IC-98: Teesejä yhteiskuntaruumiista (Sidos), 2020. Yksityiskohta. © Ari Karttunen / EMMA
IC-98: Teesejä yhteiskuntaruumiista (Sidos), 2020. Yksityiskohta. © Ari Karttunen / EMMA

Teesejä yhteiskuntaruumiista (Sidos) jatkaa IC-98:n jo 16 vuotta työstämää teossarjaa. Videoanimaatiossa yhteisön rakentuminen rinnastuu hamppuköyden olomuotoihin. Tämä Saastamoisen säätiön tilaama teos on ensiesityksessä säätiön taidekokoelmaa esittelevässä Kosketus-näyttelyssä 4.8.–27.9.2020.

IC-98:n videoteos näyttää hamppuköyden eri olomuotoja pellolta köydeksi. Köysi on vertauskuva yhteiskunnalle, jonka eri osatekijät liittyvät erottamattomasti toisiinsa ja muodostavat kokonaisuuden. Tuhansista lähes näkymättömän pienistä hamppukuiduista koostuu paksu köysi. Samalla teos haastaa nykyisen fossiilitaloutemme ehdot ja tuo esille hampun monikäyttöisenä luonnonmateriaalina palauttaen talouden ja energian meitä lähelle konkreettiseen, rajalliseen ja paikalliseen perustaan.

”Meitä ei voi erottaa toisistamme eikä myöskään siitä maailmasta, jolle meidän yhteisömme rakentuu. On vaikeaa kuvitella palaavamme toisenlaiseen materiaaliseen perustaan. Mutta jos ei ole vaihtoehtoja, niin on pakko alkaa ajatella maailmaa toisin. Jos me haluamme löytää uuden suhteen ympäristöömme, niin meidän on palattava kysymykseen aluista ja ymmärtää aineen alku”, pohtivat taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund.

 

IC-98, eli Patrik Söderlund (s. 1974) ja Visa Suonpää (s. 1968), käsittelee teoksissaan usein yhteiskuntien ja luonnonjärjestelmien suhdetta. Yli 20 vuotta toiminut ryhmä aloitti taiteellisen työskentelynsä taiteilijakirjoilla ja interventioilla julkisessa tilassa ja on viimeisen vuosikymmenen aikana tullut tunnetuksi lyijykynäpiirtämiseen perustuvista liikkuvan kuvan teoksistaan.

Teesejä yhteiskuntaruumiista (Sidos) on digitaalisesti toteutettu lähes 18 metriä leveä animaatio sekä siihen sävelletty äänimaailma. Kuten useissa aikaisemmissa taiteilijakaksikon teoksissa, Max Savikankaan elektronisesti muokattu jousisoitinsävellys tuo merkittävän tason teoksen visuaalisille liikkeille. Teos on osa Teesejä yhteiskuntaruumiista -teossarjaa, jossa käsitellään yhteisön muodostumisen materiaalisia ehtoja. IC-98 on työstänyt sarjaa jo 16 vuotta. Sarjan aiempia teoksia on nähty muun muassa Turun taidemuseossa (2018) ja Porin taidemuseossa (2007). Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan kuuluu entuudestaan kaksi IC-98:n teosta, Näkymä vastarannalta (2011) ja Teesejä yhteiskuntaruumiista (Yhdyskunta), (2010), joista jälkimmäinen on esillä Kosketus-näyttelyssä vielä 10.8.2020 asti.

Kosketus-näyttely on EMMAssa pysyvästi esillä oleva kokoelmanäyttely, joka esittelee teoksia Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta. Näyttelyn teemana on ihmisyys, ja esillä olevissa teoksissa tarkastellaan yksilön kokemusmaailmaa, moraalia, identiteettiä sekä suhdetta toisiin, ympäristöön ja aikaan.

Lue lisää