Espoo Museum of Modern Art

InCollection-näyttelysarja esittelee yhdysvaltalaisen Tschabalala Selfin tuotantoa ensi kertaa Suomessa

Tschabalala Self: Samasta korttelista © Paula Virta / EMMA
Tschabalala Self: Samasta korttelista © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self on seitsemäs taiteilija EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyössä tuottamassa InCollection -komissionäyttelyiden sarjassa. Samasta korttelista -nimisen näyttelyn lähtökohtana on toiminut säätiön kokoelmaan tilattu maalaus Anthurium (Flamingonkukka). Taiteilijan monimateriaaliset maalaukset ja veistokset muodostavat EMMAn näyttelytiloihin tarinallisia esillepanoja, jotka ilmentävät New Yorkin Harlemin katukortteleiden elämää. Näyttely on esillä EMMAssa vuoden, 8. toukokuuta 2024–4. toukokuuta 2025.

New Yorkin Harlemista kotoisin oleva Tschabalala Self (s.1990) on tunnettu teoksistaan, joissa hän hyödyntää maalauksen ja kollaasin menetelmiä. Hän venyttää perinteisen maalaustaiteen rajoja yhdistelemällä teoksiinsa eri pigmenttejä, tekstiilejä ja painettuja materiaaleja. Self ammentaa taiteeseensa hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan mustana amerikkalaisena naisena. Rikkomalla ja muovaamalla länsimaista kuvastoa hän luo uudenlaista kerrontaa mustista kehoista. 

Lähes 20 teosta sisältävä Samasta korttelista (Around the Way) -näyttely koostuu taiteilijan viimeaikaisista maalauksista ja ihmisenkokoisista veistoksista sekä kolmesta näyttelyä varten tuotetusta maalauksesta. EMMAssa nähtävät tilalliset esillepanot kutsuvat pohtimaan identiteetin ja representaation kysymyksiä.

Tschabalala Self © Paula Virta / EMMA

“Olen todella innoissani saadessani esittää teoksiani EMMAssa ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle. Näyttely on minulle erityisen tärkeä, sillä se on oodi kotikorttelilleni Yhdysvaltojen Harlemissa. Kaikki maalausteni hahmot ovat jollain tapaa inspiroituneet läheisistäni, ystävistäni, naapureistani tai tuntemattomista, joita kohtasin kasvaessani Harlemissa. Samasta korttelista pyrkii näyttämään mustan amerikkalaisuuden kauneutta ja moniulotteisuutta”, taiteilija kertoo. 

Näyttelyn englanninkielinen nimi Around the Way viittaa mustien amerikkalaisten puhekieliseen ilmaisuun. Se kuvaa henkilöä, joka on kotoisin samasta kaupunginosasta ja omaa kyseisen alueen asukkaille ominaisen olemuksen. Näyttelyssä teosten hahmot muodostavat moniulotteisen muotokuvan tällaisista yksilöistä. Self kuvaa, kuinka he ottavat haltuun katunsa ja kotinsa määrittelemällä itse sen, miten ja millaisina heidät nähdään. 

Tschabalala Self: Samasta korttelista © Paula Virta / EMMA

Näyttelyn aikana yleisö pääsee kokemaan New Yorkin Performa Biennaaliin vuonna 2021 taiteilijalta komissioidun Sounding Board -performanssin videotaltioinnin. Taltiointi esitetään EMMAssa järjestettävissä näytöksissä, syksyllä 2024 ja keväällä 2025. Lisäksi video tulee katsottavaksi valittuina ajankohtina myös verkkoon, museon EMMA Zone -verkkosivuille. 

  • →InCollection

    InCollection on vuosittaisten tilausteosten ja näyttelyiden sarja, jota Saastamoisen säätiö ja EMMA Espoon modernin taiteen museo tuottavat yhdessä. 

Lue lisää