Espoo Museum of Modern Art

Med utställningsserie InCollection visas amerikanska Tschabalala Selfs produktion för första gången i Finland

Tschabalala Self: Around The Way. 8.5.2024–4.5.2025. © Paula Virta / EMMA
Tschabalala Self: Around The Way. 8.5.2024–4.5.2025. © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self är den sjunde konstnären i InCollection-serien av beställningsutställningar som EMMA och Saastamoinen stiftelsen producerar i samarbete. Utgångspunkten för utställningen Från samma kvarter har varit målningen Anthurium (Flamingoblomma) som beställts till stiftelsens samling. Konstnärens målningar och skulpturer i flera olika material skapar i EMMAs utställningslokaler narrativa presentationer som gestaltar livet i gatukvarteren i Harlem i New York. Utställningen visas på EMMA i ett år, från den 8 maj 2024 till den 4 maj 2025.

Tschabalala Self (s.1990) är hemma från Harlem i New York. Hon är känd för sina verk där hon utnyttjar måleriets och collagets metoder. Hon tänjer på den traditionella målarkonstens gränser genom att i sina verk kombinera olika pigment, textiler och tryckt material. Self hämtar inspiration för sin konst i sina personliga erfarenheter som svart, amerikansk kvinna. Genom att bryta ner och omforma den västerländska ikonografin skapar hon en ny typ av narrativ om svarta kroppar.  

Utställningen Från samma kvarter (Around the Way) består av konstnärens senaste målningar och skulpturer i människostorlek samt tre målningar som utförts enkom för utställningen. Den rumsliga visningen på EMMA bjuder in betraktaren att dryfta frågor kring identitet och representation.

Tschabalala Self © Paula Virta

“Jag är verkligen ivrig över att för första gången få visa mina verk för en finsk publik på EMMA. Utställningen är särskilt viktig för mig eftersom den är ett ode till mina hemmakvarter i Harlem i USA. Alla figurer i mina målningar har på ett eller annat sätt inspirerats av mina närstående, mina vänner, grannar eller främmande som jag mötte då jag växte upp i Harlem. Från samma kvarter har som mål att visa det sköna och flerdimensionella i det svarta Amerika”, berättar konstnären Tschabalala Self. 

Utställningens engelska namn Around the Way refererar till ett uttryck i svarta amerikaners talspråk. Det beskriver en person som är hemma från samma stadsdel och som har den habitus som är karakteristisk för invånare i det området. På utställningen skapar skepnaderna i verken ett tredimensionellt porträtt av en sådan individ. Self beskriver hur de tar sina gator och hem i besittning genom att själv definiera hur och som hurdana de ses. 

Tschabalala Self: Från samma kvarter © Paula Virta

Under utställningens gång får publiken uppleva en videoinspelning av performancen Sounding Board som Performa Biennalen i New York beställde av konstnären år 2021. Inspelningen visas på föreställningar som arrangeras på EMMA på hösten 2024 och våren 2025. Dessutom visas videon vid valda tidpunkter på nätet, på museets EMMA Zonewebbplats.

  • →InCollection

    InCollection är en serie av årligen återkommande utställningar och beställningsverk som Saastamoinen stiftelsen och EMMA tillsammans producerar.  

Läs mera