Kansallisteatterin huippusuosittu Vanhat mestarit saa uuden ulottuvuuden tuoreen monologin myötä – uusintaensi-ilta EMMAssa!

© Kansallisteatteri

Minna Leinon sovittama ja ohjaama komedia taiteesta saa uuden ulottuvuuden syksyllä 2020 tuoreen monologipuheenvuoron myötä. Esityksen yhteydessä kuullaan nyt Martin Crimpin huikea Bernhard-pastissi, Maalaustaide. Teosparin esiintyjinä nähdään timantinkova näyttelijäkvartetti ‒ Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa. Maalaustaide-monologin esittää Marja Salo.

Wienin taidehistoriallisen museon Bordone-salissa on Tintoretton kuuluisa maalaus Valkopartainen mies. Maalausta tarkastelee arvostettu musiikkikriitikko ja aitouden ankara etsijä Reger. Regeriä taas tarkastelee kirjailija ja filosofi Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Thomas Bernhardin samannimiseen romaaniin (Teos, 2013) pohjautuva Vanhat mestarit on esitys muun muassa taiteista ja kopioista, Heideggerista ja muista pöhötetyistä sukulaisista, Wienin käymälöistä ja henkiinjäämisvoimasta. Esityksen yhteydessä kuullaan Martin Crimpin Bernhard-pastissi Maalaustaide. Keskiössä on Vermeerin samanniminen maalaus, niin ikään Wienin taidehistoriallisessa museossa sijaitseva teos, jonka kautta Crimpin monologi käsittelee miehen katsetta. Naisen esittämässä puheenvuorossa nousevat esiin maalauksen kuvaama nuori nainen, naiset ylipäätään, Vermeerin taideteos ‒ ja koko se väkivaltainen historia, joka koskettaa kaikkia edellä mainittuja. Maalaustaide on kuin Vanhojen mestarien fuugan tapaan kulkevasta ajatusvirrasta puuttuva pala.

Lipunmyynti alkaa torstaina 23.4. Lippuja myyvät Lippu.fi ja Kansallisteatterin lipunmyynti. Tilaa nyt EMMAn klubikirje ja pääset lippuostoksille jo keskiviikkona 22.4. Liput sisältävät pääsyn EMMAn näyttelyyn ennen esitystä.

Vanhat mestarit kantaesitettiin Kansallisteatterin ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistuotantona syksyllä 2017. Näyttämöteosta on esitetty HAM Helsingin taidemuseossa kahden eri näyttelyn yhteydessä sekä Ateneumissa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Martin Crimpin Maalaustaide kantaesitettiin Wienin taidehistoriallisessa museossa vuonna 2015. Monologi nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.