Espoo Museum of Modern Art

Maija Blåfieldin useasti palkittu teos The Fantastic esillä Kosketus-näyttelyssä

Maija Blåfield: The Fantastic, 2020..© Paula Virta / EMMA.
Maija Blåfield: The Fantastic, 2020..© Paula Virta / EMMA.

Kosketus-näyttelyssä tänä vuonna nähtävän kolmen mediateoksen sarjan viimeisenä osana nähdään Maija Blåfieldin lyhytelokuva The Fantastic. Teos on esillä EMMAn mediatilassa 22.1.2023 asti.

The Fantastic on teos mielikuvituksen ja todellisuuden suhteesta sekä tuntemattoman kohtaamisesta. Lyhytelokuvassa entiset pohjoiskorealaiset kertovat millaiseksi he kuvittelivat muun maailman katsomiensa salakuljetettujen elokuvien perusteella. Maija Blåfield yhdistelee teoksessa dokumentaarista kuvaa ja visuaalisia efektejä hyvin vaikuttavalla tavalla, joka herättää katsojassa epäilyksen, mikä on todellisuutta ja mikä illuusiota. Samalla teos kääntää nurin asetelman, jossa länsimaalaiset tirkistelevät suljetun valtion elämää.

”Maija Blåfieldin elokuva on näkökulma siihen, miten ihmisen käsitys todellisuudesta rakentuu. Tarkastelussa on erityisesti se, miten taide ja kulttuuri, tässä tapauksessa elokuva, osallistuu maailmankuvien syntyyn ja muuttaa niitä, ja miten häilyvä on todellisuuden, tulkinnan ja illuusion raja,” teossarjan kuraattori Laura Eweis kuvailee.

Maija Blåfield (s. 1973) on palkittu helsinkiläinen nykytaiteilija ja elokuvaohjaaja, joka käsittelee usein teoksissaan todellisuuden kokemisen monitulkintaisuutta. The Fantastic on palkittu lukuisia kertoja eri festivaaleilla ja se on myös saanut parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkuuden vuonna 2020.

Lue lisää