Espoo Museum of Modern Art

Camilla Vuorenmaa: Myrsky © Ari Karttunen / EMMA
Camilla Vuorenmaa: Myrsky © Ari Karttunen / EMMA

10.02.2016 - 17.04.2016

Camilla Vuorenmaa: Meri erottaa meidät

Suomen taideakatemian palkinto myönnettiin keväällä 2015 Camilla Vuorenmaalle. EMMAn näyttely on osa kuvataidepalkintoa. Vuorenmaa on tullut tutuksi nuorena taiteilijana, joka on monin tavoin haastanut maalaustaiteen fyysisiä ja perinteisiä rajoja.

Camilla Vuorenmaan(s. 1979) aikaa vievällä ja fyysistä voimaa vaativalla tekniikalla tehdyissä puukaiverrusmaalauksissa yhdistyvät maalaaminen ja veistäminen. Taiteilijan kädenjälki on rujon silottelematon ja leikillisen koristeellinen; väripaletti runsas ja yllätyksellinen. Osa puureliefeistä saa usein sermimäisen muodon, osaan Vuorenmaan yhdistää seinämaalausta, jonka hetkellisyydestä, välittömyydestä ja tilallisuudesta hän pitää.

Ihmistä ja ihmisyyttä kuvaava taiteilija poimii aiheet teoksiinsa aikakauslehdistä, kirjoista ja valokuvaamalla näkemäänsä. Tehdessään teoksia EMMAn Meri erottaa meidät -näyttelyyn Vuorenmaalle tuli entistä tärkeämmäksi kohdata ja havainnoida kuvattaviaan autenttisissa tilanteissa. Punainen lanka näyttelylle löytyi taiteilijan ollessa residenssitaiteilijana Islannissa syksyllä 2015. Vuorenmaa pääsi tuolloin islantilaiselle kalastusalukselle havainnoimaan kalastajien työtä merelle ja perimmäisten kysymysten äärelle. Meri erottaa ja yhdistää ihmisiä, samoin ihmiset tekevät toisilleen.

”Kaikki tulevan näyttelyni teokset liittyvät enemmän tai vähemmän ikiaikaiseen selviytymistaisteluun, yksilön ja yhteisön kamppailuun elämässä eteenpäin. Meri, lampaat, painijat, köydet, miehet ja naiset sekä määrittelemättömät henkilöt, joita ympäröivät köydet ja verkot”. Camilla Vuorenmaa 22.11.2015

Vuorenmaa on valmistunut Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2005. Teoksissaan hän on työstänyt puuta vuodesta 2010.