Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

14.10.2015 - 10.01.2016

Carol Rama: Polte

EMMAn syksyn 2015 päänäyttelynä nähdään avantgarde-taiteen edelläkävijän, Carol Raman (1918-2015) ensimmäinen laaja yksityiskiertonäyttely Polte (The Passion According to Carol Rama).

Carol Rama oli modernismin ajan taiteilija, joka loi omaa taidettaan kaanonin ulkopuolella. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteisnäyttelyissä muun muassa Louise Bourgeoisin rinnalla, ja hänelle myönnettiin vuonna 2003 Venetsian biennaalin elämäntyöpalkinto. Rama on jäänyt viime vuosiin saakka suurelle yleisölle tuntemattomaksi, mutta hänet tunnettiin aikanaan hyvin avantgardistisissa taidepiireissä ja seurapiireissä. Nykypäivä antaa mahdollisuuden nähdä Raman herkkä ja psykologisesti latautunut taide omaehtoisemmin edelläkävijyytenä ja riippumattomana avantgarde-taiteena.

EMMA on yksi näyttelyn tuottajista, ja EMMAan näyttely rantautuu syksyllä 2015. Kolmen museon yhteistyössä tuottama näyttely (Espoon modernin taiteen museo EMMA, MACBA – Barcelonan nykytaiteenmuseo ja  Pariisin kaupungin modernin taiteen museo) esittelee feministisen avantgarde-taiteen edelläkävijän tuotantoa seitsemältä vuosikymmeneltä. Retrospektiivinen näyttely on noin 200 teoksen kokonaisuus Raman tuotannosta vuosilta 1936-2005. Näyttelyn myötä Raman taidetta tullaan näkemään ensimmäistä kertaa Euroopassa tässä laajuudessa. Raman teoksia on ollut esillä Suomessa vuonna 1951 Taidehallin näyttelyssä Italian nykytaidetta.

Seksuaalisuutta, naisen kehoa ja sen esittämistapoja 1930-luvulta asti tutkineen ja kyseenalaistaneen Carol Raman taide on vaikuttanut vahvasti aikamme merkittävään nykytaiteeseen, kuten Cindy Shermanin, Kara Walkerin, Sue Williamsin, Ida Applebroogin, Kiki Smithin ja Elly Strikin kaltaisiin taiteilijoihin. Teosten tekniikat käsittävät  niin perinteiset vesi- ja öljyvärit kuin sekatekniikalla toteutetut teokset, joiden materiaalikirjoon kuuluvat muun muassa lasisilmät, kynnet, kanyylit, injektioruiskut, pyörän sisärenkaat. Hänen aiheinaan ovat monet naiseuteen liitetyt attribuutit ja teokset ilmentävät paikoin hyvinkin suoraa seksuaalisuutta.

MACBAan ja EMMAan tulevan näyttelykokonaisuuden kuraattorit ovat Teresa Grandas (MACBA) ja Paul B. Preciado. Näyttelystä valmistui laaja julkaisu vuoden 2015 alussa.

Passion According to Carol Rama

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona 31.10.2014–22.2.2015
MAMVP – Musée d’Art moderne de la ville de Paris 3.4–12.7.2015
EMMA – Espoon modernin taiteen museo 14.10.2015–10.1.2016

Näyttelykierto jatkuu EMMAn jälkeen Irlantiin, Dublinin Irish Museum of Modern Art IMMAan ja Carol Raman kotikaupunkiin Torinoon GAM – Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporaneaan.

Liittyvää sisältöä