Espoo Museum of Modern Art

Meret Oppenheim: Tatuoitu muotokuva, 1980, LEVY Galerie, Hamburg. © Heinz Günter Mebusch
Meret Oppenheim: Tatuoitu muotokuva, 1980, LEVY Galerie, Hamburg. © Heinz Günter Mebusch

14.02.2018 - 12.08.2018

Meret Oppenheim: Mielen peilit

Mielen peilit on laaja katsaus surrealismia uudistaneen Meret Oppenheimin tuotantoon. Meret Oppenheim oli yksi merkittävimmistä ja omaperäisimmistä surrealisteista. Hänen elämästään ja taiteestaan välittyvä älyllinen leikkisyys, kokeellisuus ja feminismi ovat edelleen ajankohtaisia.

Meret Oppenheimin (1913 Berliini–1985 Basel) taiteellinen tuotanto ulottuu yli viidelle vuosikymmenelle. Esineteosten lisäksi siihen kuuluu maalauksia, veistoksia, piirroksia, grafiikkaa, koru-, vaate,- ja huonekalusuunnitelmia toteutuksineen ja runoja.

 

Näyttely koostuu noin 200 teoksesta. Oppenheimin tuotannon lisäksi mukana on myös teoksia hänen aikalaistaiteilijoiltaan, kuten Man Raylta (1890–1976) ja Daniel Spoerrilta (s. 1930) sekä valokuvia ja muotokuvia Oppenheimista itsestään.

 

Näyttelyarkkitehtuurin lähtökohtana on surrealisteille tärkeä ajatus: mieli kuvataan talona, jossa on erilaisia huoneita. Kuriositeettikabinetti, buduaari, unitila ja peilisali avaavat Oppenheimin taidetta surrealismille ominaisten elementtien ja tunnelmien kautta. Kokonaisuus on koostettu eurooppalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista.

 

Näyttelyn on kuratoinut Thomas Levy ja Tiina Penttilä. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Teppo Järvinen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä ARTOMA GmbH Art and Cultural Managementin ja Sveitsin Suomen suurlähetystön kanssa.

  • © Ella Tommila / EMMA

  • © Ella Tommila / EMMA

  • © Ella Tommila / EMMA

  • © Ella Tommila / EMMA

  • Meret Oppenheim: Turkiskenkä, 1936–37 / 2003, 2012, T.A.L.-kokoelma© Ari Karttunen / EMMA
  • Meret Oppenheim: Sokeripalasormus, 1936–37 / 2003, 2012, LEVY Galerie, Hampuri / Hamburg © Ari Karttunen / EMMA