Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

18.06.2010 - 29.08.2010

Expo Ciné

Espoo Ciné -elokuvajuhlat laajenevat EMMAan! Elokuvatekniikka on digitalisoitumisen johdosta suuressa murroksessa. Minkälaisia rooleja uusiutuva elokuva voi tarjota katsojalle? Espoo Cinén Expo Ciné näyttely esittää kolmessa huoneessa erilaisia tapoja, joilla katsoja on valkokankaan äärellä muutakin kuin penkillä istuva eläytyjä.

MAKE
Näyttelyn ensimmäinen huone ”Make” esittelee yhteisöllistä elokuvaa. Miten käy, kun katsojat ottavat internetin välityksellä aktiivisen roolin elokuvan tekoprosessissa? Näyttelyssä on esillä katsojayhteisön vaikutus Timo Vuorensolan Iron Sky elokuvaan, joka on kuvaustuotannossa juuri näinä aikoina.

PARTAKE
Huoneessa ”Partake” ovat esillä Sam Inkisen esteettisfilosofinen, käsitetaiteellinen teoskokonaisuus ”Noosphere” sekä Tomi Knuutilan katsojaa osallistavat elämyksellist teokset ”Mobile phone flowers” ja ”Almost Famous”. Katsojan identiteetti teoksissa syntyy aktiivisen osallistumisen, eläytymisen ja tarkkailun kautta.

BREAK
Kolmas huone ”Break” sisältää Chris Halesin interaktiivisen lyhytelokuvan ”Crescendo” sekä Teijo Pellisen installaation ”Interpolation”. Huoneen teokset tutkivat rajan houkuttavuutta katsojan osallistumisen kokemuksessa.

Digitaalisuus elokuvassa on suuren muutoksen aiheuttaja. Virtuaalisen identiteetin rakentaminen sekä viestinnän monimuotoisuus ihmisten välillä saa uusia muotoja, toisaalta elokuva- ja peliteollisuus ovat jatkuvasti kasvavien teknologisten mahdollisuuksien äärellä. Expo Ciné näyttely kiinnittää huomion katsojan osuuteen tämän muutoksen kokijana ja tarjoaa erittäin rajatun näkymän mahdollisuuksiin, jotka ovat läsnä valkokankaan äärellä jo tänään.

EMMAan ja koko näyttelykeskus WeeGeelle pääsee puoleen hintaan 5€, kun näyttää Espoo Cinén käytettyä tai käyttämätöntä lippua infotiskillä.

Teokset:
Almost Famous
Tomi Knuutila
(Interaktiivinen, tietokonepohjainen mediataideinstallaatio)

Crescendo
Chris Hales
(Taiteen ja viihteen välimaastoon sijoittuva osallistava interaktiivinen elokuva)

Interpolation
Teijo Pellinen
(Keinahteleva immersiivinen vuorovaikutteinen installaatio)

Noosphere

Sam Inkinen
(Esteettisfilosofinen, käsitetaiteellinen teoskokonaisuus)

Internet vastaan kuunatsit
Pekka Ollula, Janos Honkonen, Jarmo Puskala
(yhteisöllisestä elokuvantekemisestä kertova mininäyttely)

21. Espoo Ciné Tapiolassa 20.–29. elokuuta 2010.