Espoo Museum of Modern Art

Hannaleena Heiska & Minna Tervamäki: Metamorphosis. © Mari Waegelein
Hannaleena Heiska & Minna Tervamäki: Metamorphosis. © Mari Waegelein

05.04.2023 - 03.09.2023

Hannaleena Heiska & Minna Tervamäki: Metamorphosis

Metamorphosis on kuvataiteilija Hannaleena Heiskan ja tanssija-koreografi Minna Tervamäen varta vasten EMMAan luoma poikkitaiteellinen näyttelykokonaisuus. Näyttely yhdistää elokuvakerrontaa, maalausta ja tanssia saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Näyttelyyn kuuluvat oleellisena osana keväällä 2023 tapahtuvat esitykset. Heiskalle ja Tervamäelle tyypilliseen tapaan, taiteilijat muokkaavat näyttelytilaa maalauksen keinoin esitysten aikana, joten tila tulee muuttumaan ja kehittymään esitysten myötä. Katsoja ei siis voi etukäteen tietää, millaiseen näyttelyyn hän seuraavan kerran astuu.

Taiteilijat luonnehtivat teosta näin: ”Metamorphosis on yksi ehdotus taiteilijuudesta ja taiteen merkityksestä. Kerronnan abstraktius on vastapaino nykyhetken nopeudelle ja maalaus ja filmi puolestaan vastavoima todellisuutta muokkaaville filttereille ja wow-efekteille. Se pakenee kategorisointeja, mutta samalla rakentuu tunnistettavista elementeistä. Teos ehdottaa heittäytymään katsomiskokemukseen ja antautumaan ei-sanallisen kerronnan johdattelemaksi.”

Heiskan ja Tervamäen yhteistyö sai alkunsa EMMAn vuonna 2016 tuotetusta Jälki-esityksestä. Taiteilijoiden palaaminen EMMAan voidaankin nähdä luonnollisena jatkumona heidän taiteelliselle yhteistyölleen.

Hannaleena Heiska on kuvataiteilija, joka työskentelee maalaustaiteen, piirustuksen, videotaiteen, installaatioiden ja performanssitaiteen parissa. Minna Tervamäki on tanssija ja koreografi, joka on tehnyt loistokkaan uran Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana. Nykyisin Tervamäen työskentely painottuu poikkitaiteelliseen yhteistyöhön koreografina.

Näyttely nähdään Areenassa, joka on EMMAn tila kokeellisille, uusille projekteille.

Kiitos: Avek, Suomen kulttuurirahasto, Taike, Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

  • 05.04.2023 - 03.09.2023
  • 2. kerros
  • 20€ / Yli 29-vuotiaat

    0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat