Espoo Museum of Modern Art

Jaume Plensa: Kolme sulotarta I, II, III, 2010 © Ari Karttunen / EMMA
Jaume Plensa: Kolme sulotarta I, II, III, 2010 © Ari Karttunen / EMMAA

14.11.2012 - 27.01.2013

Jaume Plensa: Unelmien ympäröimänä

Kuvanveistäjä Jaume Plensa (s. 1955, Barcelona) EMMAan suunnittelema näyttely on nimeltään Unelmien ympäröimänä. "Monissa teoksissani on kyse ruumiin ja sielun dualismista, käsittelen sitä paljon työssäni. Esimerkiksi valoteoksissani on sisällä jollain tavalla liikkuva valo. Se voisi olla sielu, jota emme koskaan löydä ruumiin sisältä."

1980-luvulla uransa aloittanut kansainvälisesti tunnettu ja palkittu taiteilija Jaume Plensa toteuttaa EMMAn näyttelyn, jonka kantavana teemana on valo vuoden pimeimpänä aikanamme. Yhteensä neljäkymmentä yksittäistä veistosta ja useasta veistoksesta koottua installaatiota vuosilta 2004-2012 muodostavat kokonaisuuden, joka valtaa suuren osan EMMAn vaihtuvien näyttelyiden tilasta.

Mittakaavaltaan suuret, ihmishahmoiset kehot ja päät tulevat keskustelemaan ja käymään vuoropuheluitaan EMMAn avarassa, alkutalven maisemaan avautuvassa tilassa. Plensan veistokset antavat muodon aineettomuudelle, sillä ihmisfiguureillaan taiteilija tutkii ihmisenä olemisen universaaleja teemoja: rakkautta, epätoivoa, muistia ja kieltä. Valon lisäksi teoksissa tärkeinä elementteinä ovat usein kirjaimet ja sanat. Kirjain on Plensalle kuin solu, jolla on oma ”solumuistinsa”. Taiteilija on saanut paljon vaikutteita runoudesta (William Blake, Elias Canetti), musiikista ja erilaisista äänimaailmoista.

Materiaaleinaan teräs, synteettinen hartsi, lasikuitu, rauta, pronssi, alabasteri, paperi ja valo teokset ovat samalla läpileikkaus Plensan uraan kuvanveistäjänä. Hänellä on myös laaja tuotanto paperipohjaisia teoksia ja etsauksia. Lisäksi hän on suunnitellut lavastuksia ja pukuja oopperoihin ja teatterituotantoihin.

Plensa tunnetaan myös julkisista veistoksistaan ja taideprojekteistaan ympäri maailmaa. Näistä merkittävimpiä esimerkkejä ovat muun muassa Crown Fountain (2000-2004) Chigagon Millenium Parkissa, Breathing, 2005 BBC rakennuksessa Lontoossa, Ogijima’s Soul, 2009 Ogijimassa Japanissa, World Voices, 2009 Dubaissa ja Echo, 2011 New Yorkin Madison Square Parkissa. Tällä hetkellä hänellä on valmisteilla julkisen taiteen projekteja Galgaryyn, Houstoniin ja Souliin.

Plensan näyttelytoiminta on aktiivista. Hänellä on ollut näyttelyitä museoissa ja gallerioissa ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja sekä Japanissa ja Brasiliassa. Säännöllisesti Plensan teoksia esittelevät Galerie Lelong Pariisissa ja New Yorkissa sekä Richard Gray Gallery Chigagossa ja New Yorkissa.

Plensan teokseen Hair-Ice, 1999 pääsee tutustumaan EMMAssa Saastamoisen säätiön Punainen –kokoelmaripustuksessa.