Espoo Museum of Modern Art

Outi Pieski: Kokoontuminen, 2017 © Ari Karttunen / EMMA
Outi Pieski: Kokoontuminen, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

12.09.2018 - 06.01.2019

Outi Pieski: Čuolmmadit

Outi Pieskin näyttely Čuolmmadit on taiteilijan ensimmäinen laaja museonäyttely. Tässä Suomen Taideakatemian palkintonäyttelyssä nähdään taiteilijan maalauksia ja valokuvia sekä näyttelytilan vaikuttavasti haltuun ottava kookas ja materiaalisesti runsas, käsin solmittu tilateos.

Outi Pieski (s. 1973) tunnetaan herkän vaikuttavista tilateoksistaan ja yksityiskohtaisista maalauksistaan, joiden taustalla on ajankohtaisia teemoja. Saamelaistaustaisen Pieskin taiteen keskeisiä aiheita ovat saamelaisten historia ja tulevaisuus, alkuperäiskansojen oikeudet, suhde luontoon sekä kestävä kehitys. Taiteilijan työskentelyä leimaa voimakas halu vaikuttaa ja hän pyrkii aikaansaamaan muutosta myös erilaisin yhteistyöprojektein.

Katso Outi Pieskin taiteilijahaastattelu.

Näyttelyn nimi Čuolmmadit on pohjoissaamea ja se tarkoittaa suomeksi ”solmia useita solmuja”. Nimi viittaa paitsi näyttelytilan vallanneeseen, langoista solmittuun tilateokseen myös saamenkäsityön tekniikoihin, joita Pieski hyödyntää useissa teoksissaan. Saamelaiseen käsityöperinteeseen liittyvien muotojen, värien ja menetelmien käyttö edellyttää kolonisaation myötä unohdettujen taitojen opettelua sekä mahdollistaa oman kulttuurin tutkimisen ja eläväksi tekemisen.

Näyttely on osa taiteilijan vuonna 2017 Suomen Taideakatemialta saamaa palkintoa ja se on toteutettu yhteistyössä Suomen Taideakatemian kanssa.

Suomen Taideakatemian palkinto myönnetään hyvässä luomisvireessä olevalle suomalaiselle taiteilijalle, jonka tuotanto ansaitsee laajempaa näkyvyyttä ja tunnettuutta. Tärkeänä kriteerinä pidetään myös palkittavan taiteilijan kansainvälistä kiinnostavuutta. Palkintoon kuuluu näyttely EMMAssa ja taiteilijajulkaisu. Aiempia palkinnon saaneita ovat Tuomas A. Laitinen vuonna 2013 ja vuonna 2015 Camilla Vuorenmaa.

  • Outi Pieski: Kokoontuminen, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • Outi Pieski: Turvekammi II / Lavdnjegoahti II, 2017 © Ari Karttunen / EMMA

  • Outi Pieski © Ari Karttunen / EMMA

  • Outi Pieski: Kultamaa / Golleeana, 2013 © Ella Tommila / EMMA
  • Outi Pieski: Turvekammi I / Lavdnjegoahti I (yksityiskohta), 2015 © Ari Karttunen / EMMA

Liittyvää sisältöä