Espoo Museum of Modern Art

Pilvi Takala, Close Watch, 2021. Video still.

01.02.2023 - 07.05.2023

Pilvi Takala: Close Watch

Venetsian 59. biennaalissa keväällä 2022 ensiesityksensä saanut Pilvi Takalan uusi teos Close Watch nähdään EMMAssa alkuvuonna 2023 osana EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistä InCollection-näyttelysarjaa. Takala on viides taiteilija komissionäyttelyiden sarjassa, jossa visionääriseltä nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. 

Pilvi Takala tutkii teoksissaan erilaisia yhteisöjä, työkulttuureja ja niiden kirjoittamattomia sääntöjä. Teos Close Watch käsittelee vallankäyttöä julkisessa tilassa. Monikanavainen videoteos pohjautuu Takalan kokemuksiin ja tutkimuksiin yksityiseltä turvallisuusalalta, jossa hän työskenteli peiteroolissa järjestyksenvalvojana Securitaksella. Teosta varten Takala hankki vartijan ja järjestyksenvalvojan pätevyyden ja työskenteli puoli vuotta yhdessä Suomen suurimmista ostoskeskuksista.

Takalan videot on kuvattu taiteilijan järjestämässä kolmipäiväisessä työpajassa, jossa hän käsitteli yhdessä entisten kollegoidensa kanssa rasismiin, väkivaltaan ja toksiseen käyttäytymiseen liittyviä kysymyksiä. Monikanavainen videoteos Close Watch nähdään EMMAssa tilallisena esillepanona, joka on yhteydessä EMMAn arkkitehtuuriin. Näyttely tarjoaa yleisölle elämyksellisen – ja ehkä myös yllätyksellisen – tavan pohtia vallan ja turvallisuuden teemoja arkisissa ympäristöissämme. 

Berliinissä ja Helsingissä työskentelevä, kansainvälisesti palkittu taiteilija Pilvi Takala on tunnettu terävänäköisistä videoteoksistaan, joiden ytimessä on usein jonkun yhteisön normien ja käyttäytymismallien tutkiminen. 

Vuoden 2023 komissionäyttelyn yhteydessä Saastamoisen säätiö on poikkeuksellisesti tuottanut teoksen yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin kanssa Venetsian 59. biennaaliin, jonka Suomen näyttelyn komissaarina Frame toimii. Pilvi Takalan teos on esillä Venetsian biennaalissa huhtikuusta marraskuuhun 2022. Näyttelyn kuraattori on Christina Li.

  • 01.02.2023 - 07.05.2023
  • 2. kerros
  • 20€ / Yli 29-vuotiaat

    0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

InCollection-sarja

InCollection on vuosittaisten tilausteosten ja näyttelyiden sarja, jota Saastamoisen säätiö ja EMMA Espoon modernin taiteen museo tuottavat yhdessä.

InCollection-sarja kasvattaa Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa uraauurtavilta taiteilijoilta tilatuilla teoksilla. Kukin taiteilija luo paikkaan sidotun teoksen, joka ottaa huomioon museon arkkitehtuurin ja ympäristön.

Tilatun teoksen julkistamisen yhteydessä järjestetään näyttely, jossa esitellään laajemmin taiteilijan tuoretta tuotantoa.

Lue lisää InCollectionista: 

www.incollection.fi

Liittyvää sisältöä