Espoo Museum of Modern Art

Pilvi Takala, Close Watch, 2021. Video still.

01.02.2023 - 07.05.2023

Pilvi Takala: Close Watch

Pilvi Takalas nya verk Close Watch som premiärvisades på våren 2022 på den 59:e Venedigbiennalen ses i början av 2023 på EMMA som en del av EMMAs och Saastamoinen stiftelsens gemensamma utställningsserie InCollection. Takala är den femte konstnären i serien av kommissionsutställningar, där man årligen till stiftelsens konstsamling beställer ett verk av en visionär inom samtidskonsten.

I sina verk utforskar Pilvi Takala olika typer av gemenskaper och deras oskrivna regler. Verket Close Watch behandlar maktutövningen i det offentliga rummet. Det flerkanaliga videoverket har sitt ursprung i Takalas erfarenheter i säkerhetsbranschen, där hon under täckmantel har arbetat som ordningsvakt för Securitas. För verket skaffade Takala sig kompetens som väktare och ordningsvakt, och arbetade i ett halvt år i ett av Finlands största shoppingcenter. Takalas videor är filmade i en tredagars verkstad som arrangerats av konstnären, där arbetsgemenskapen tillsammans bearbetar utmanande situationer som någon av de anställda har utsatts för i sitt arbete. 

Den internationellt prisbelönta konstnären Pilvi Takala arbetar i Helsingfors och Berlin. Hon är känd för sina skarpsynta videoverk vars kärna ofta utgörs av att utforska de oskrivna reglerna och beteendemodellerna inom någon viss gemenskap.

Inför kommissionsutställningen 2023 har Saastamoinen stiftelsen undantagsvis låtit producera verket i samarbete med Frame Contemporary Art Finland. Verket har producerats för den 59:e Venedigbiennalen där Pilvi Takalas verk visas från april till november 2022. Kurator för utställningen är Christina Li.  

  • 01.02.2023 - 07.05.2023
  • 2. våningen
  • 20€ / Vuxna över 29 år

    0€ / Under 18 och över 70 år

InCollection-serien

InCollection är en serie av årligen återkommande utställningar och beställningsverk som Saastamoinen stiftelsen och EMMA tillsammans producerar.

Genom InCollection-serien utvidgas Saastamoinen stiftelsens konstsamling med verk av banbrytande konstnärer. Var och en av konstnärerna skapar ett till platsen bundet verk, som i sig beaktar museets arkitektur och omgivning.

I samband med att det beställda verket offentliggörs hålls en utställning som ger en bredare presentation av konstnärens aktuella produktion.

Läs mera om InCollection:

 www.incollection.fi

Relaterat innehåll