Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

18.02.2015 - 10.05.2015

Pop Art Design

EMMAssa nähdään keväällä 2015 laaja pop-taidetta ja designia esittelevä näyttely Pop Art Design, joka tulee Vitra Design Museumista Weil am Rheinista, Saksasta. EMMAn tuotantona näyttelyyn liittyy suomalaista pop-taidetta sekä ajan muotoilua.

Pop-taide lähti liikkeelle 1950-luvulla Yhdysvalloissa ja Englannissa ja se ilmentää sitä valtavaa kulttuurista muutosta, joka yhteiskunnassa tapahtui, kun hyvinvointi ja kuluttaminen alkoivat olla osa ihmisen arkipäivää. Pop-taide kuvaa erityisesti suurkaupunkimiljöötä, aiheet liikkuvat teknologian, mediakulutuksen ja populaarikulttuurin alueilla.

Taiteilijoiden kiinnostus ympäristöön näkyi kiinnostuksena arkipäivän ilmiöihin ja esineisiin. Merkittävä sysäys pop-taiteelle oli Lontoossa vuonna 1956 järjestetty Tämä on huominen -näyttely, jonka näyttelyjulisteeksi valittiin brittitaiteilija Richard Hamiltonin teos ”Just What Is It That Makes Today´s Homes so Different, so Appealing?”. EMMAn näyttelyssä teos nähdään suurennettuna jättiprinttinä.

Pop-taiteen keskeisiin ilmiöihin kuuluu myös designin ja kuvataiteen välinen yhteys. Taiteilijoiden ja muotoilijoiden pyrkimyksenä oli teollisten tuotantoprosessien hyödyntäminen, esineen funktion tutkiminen arkipäivän esineen kautta, tyylittely, lainailu ja kirkas väripaletti. Uusista materiaaleista muovi innosti erityisesti muotoilijoita.

EMMAn näyttelyssä keskitytään pääasiassa 1960-lukuun. Näyttelyssä on esillä laaja kokoelma designesineitä Vitra Design Museumin kokoelmista sekä runsas valokuva- ja dokumenttimateriaali. Näyttelyn highlighteja ovat Studio 65:n harvoin esillä ollut kuuluisa sohva Leonardo, Eduardo Paolozzin veistos Diana as an Engine ja Allen Jonesin Chair. Suomalaista pop-taidetta nähdään mm. Harro Koskiselta, Mikko Jalavistolta, Paul Osipowilta, Leo Lindsteniltä, Risto Vilhuselta.

Näyttelyn Pop Art Design on tuottanut Vitra Design Museum (Weil am Rhein), yhteistyössä Louisiana Museum of Modern Art (Humlebaek) ja Moderna Museet (Stockholm). EMMA yhdistää näyttelyyn lisäksi katsauksen kauden suomalaiseen taiteeseen ja designiin.

Näyttelyn valokuvaaminen ei ole sallittu lainaajien ehtojen mukaisesti. Valokuvaaminen ilman salamaa on sallittu museon muissa näyttelyissä.