Espoo Museum of Modern Art

Sarah Morris: Mäntyjä, 2017. © Ari Karttunen / EMMA
Sarah Morris: Mäntyjä (yksityiskohta) 2017. © Ari Karttunen / EMMA

21.06.2017 - 07.01.2018

Sarah Morris

Sarah Morrisin näyttely tuo EMMAan kolme elokuvaa sekä kokoelman maalauksia, joiden lähtökohtana on ollut Rio de Janeiro. Oleellinen osa Morrisin taidetta ovat suuret seinämaalaukset, jotka liittävät hänen teoksensa kulloiseenkin näyttelytilanteeseen. EMMAan hän on toteuttanut 30 metriä pitkän maalauksen, jonka lähtökohtiin kuuluu Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGee-rakennuksen ainutlaatuinen arkkitehtuuri.

Yleisö pääsi seuraamaan seinämaalauksen tekoa paikan päälle 25.5.-16.6. välisenä aikana kun teosta tehtiin EMMAn näyttelytilassa. Seinämaalauksen toteutti Sarah Morrisin studion henkilökunta yhdessä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa. Teoksen tuotantoa on tukenut Saastamoisen säätiö.

Sarah Morris on 1990-luvun puolivälistä lähtien tehnyt abstrakteja maalauksia ja elokuvia, joissa hän tarkastelee ”urbaaneja, sosiaalisia ja byrokraattisia typologioita”.

Morrisin taiteen juuret ovat 1900-luvun eurooppalaisen modernismin perinteessä, mutta 2000-luvun digitaaliseen aikaan päivitettynä. Hänen maalauksia ja elokuvia rinnastavat teoskokonaisuutensa sijoittuvat usein suurkaupunkeihin. Niiden lähtökohtina ovat paikallisen arkkitehtuurin ja muun visuaalisen ympäristön antamat impulssit yhdistettyinä tarkkoihin havaintoihin kaupunkien ja niiden asukkaiden psyykkisestä olemuksesta.

Maalausten tarkkarajaiset muodot ja voimakkaat värit viittaavat kullekin kaupungille ominaiseen muoto- ja värimaailmaan sekä vain sille ominaiseen dynamiikkaan. Elokuvissaan Morris samanaikaisesti viettelee ja vieraannuttaa katsojan, joka huomaa seuraavansa sekä viileän dokumentaarisia että osin narratiivisia tapahtumia lähietäisyydeltä ja samalla ikään kuin lasin takaa.

Sarah Morris on syntynyt Iso-Britanniassa 1967 ja asuu New Yorkissa ja Lontoossa.

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • Sarah Morris: Mäntyjä, 2017. © Ari Karttunen / EMMA

  • Sarah Morris, ABI (RIO), 2013, Saastamoisen säätiön taidekokoelma
  • Sarah Morris: January 2014 [Rio], 2014, Courtesy of the Artist and White Cube