Espoo Museum of Modern Art

Tschabalala Self, 12pm on 145th, 2022. Taiteilijan, Pilar Corrias, London & Galerie Eva Presenhuber Zürich / Vienna luvalla. © Pierre Le Hors
Tschabalala Self, 12pm on 145th, 2022. Taiteilijan, Pilar Corrias, London & Galerie Eva Presenhuber Zürich / Vienna luvalla. © Pierre Le Hors

08.05.2024 - 04.05.2025

Tschabalala Self: Samasta korttelista

Yhdysvaltalaisen Tschabalala Selfin (s.1990) Samasta korttelista (Around the Way) -näyttely esittelee taiteilijan monimateriaalisia maalauksia sekä veistoksia, jotka luovat EMMAn betonin hallitsemaan näyttelytilaan runsaan värikkäitä, tilallisia kokonaisuuksia. Self käsittelee teoksissaan usein rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja sekä niiden välisiä yhtymäkohtia. Teosten aiheet kumpuavat Selfin henkilökohtaisista kokemuksista mustana amerikkalaisena naisena. Hän kuvaa taiteessaan kehoja, joita on usein sekä ylikorostettu että esineellistetty länsimaisessa kuvastossa ja taidehistoriassa. Toistamalla, rikkomalla ja muovaamalla tätä kuvastoa taiteilija luo uudenlaista kerrontaa mustista kehoista.

Tschabalala Self kokee olevansa ennen kaikkea taidemaalari, vaikka hänen teoksiaan voi myös kuvailla kollaaseiksi tai koosteiksi. Hän maalaa erilaisilla pigmenteillä, tekstiileillä ja langoilla, sekä yhdistää maalauksiinsa painotekniikan menetelmiä. Self hyödyntää ainutlaatuisessa tekniikassaan kierrätettyjä kankaita sekä käytettyjä materiaaleja, kuten osia vanhoista teoksista, ja piirtää maalaustensa yksityiskohtia usein myös ompelukoneella.

Näyttely on osa EMMAn ja Saastamoisen Säätiön InCollection-näyttelysarjaa, jossa säätiön kokoelmaan hankitaan vuosittain uusi teos visionääriseltä nykytaiteilijalta. Tilausteoksen ympärille kuratoidaan näyttely, joka ottaa EMMAn arkkitehtuurin kokonaisvaltaisesti haltuunsa. Self on seitsemäs taiteilija tässä ainutlaatuisessa komissiosarjassa, joka kasvattaa Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa uraauurtavilta taiteilijoilta tilatuilla teoksilla sekä antaa taiteilijoille mahdollisuuden ideoida ja toteuttaa vaikuttavan EMMAn tilaan rakentuvan, kuratoidun näyttelykokonaisuuden.

Tschabalala Self on syntynyt vuonna 1990 Harlemissa, New Yorkissa. Hän asuu ja työskentelee New Yorkin osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Viime vuosina hänen yksityisnäyttelyitään on nähty muun muassa Kunstmuseumissa St. Gallenissa (2023), Le Consortiumissa Dijonissa (2022), Performa 2021 -biennaalissa New Yorkissa (2021) ja Hammer Museumissa Los Angelesissa (2019).

  • 08.05.2024 - 04.05.2025
  • 2. kerros
  • 20€ / Yli 29-vuotiaat

    10€ / Alennusryhmät

    0€ / Alle 18-vuotiaat

    0€ / Museokortilla

Liittyvää sisältöä