Espoo Museum of Modern Art

© Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
© Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

01.03.2023 - 14.01.2024

Yrjö Kukkapuro – Taikahuone

EMMAn vuoden 2023 päänäyttely esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan, Yrjö Kukkapuron (s. 1933 Viipurin maalaiskunnassa), värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää tuotantoa. Muotoilijan 90-vuotisjuhlavuonna järjestettävä Yrjö Kukkapuro – Taikahuone -näyttely nostaa Kukkapuron tuotannon rinnalle hänen suuren ja pitkäaikaisen innoittajansa – taiteen.

Kukkapuron tuotannon yhteydet moderniin ja postmoderniin taiteeseen nousevat vahvasti esiin näyttelyssä, jossa kalusteet ja prototyypit asettuvat katsojan mielikuvitusta ruokkivaan vuoropuheluun taideteosten kanssa. Kukkapuron luovuus, leikkisyys ja kokeellisuus on toiminut myös näyttelyn arkkitehtuurin innoittajana: Kantavana ajatuksena on Kukkapuron 1980-luvulla kehittelemä taikahuoneen (Magic Room) konsepti.

Mukana näyttelyssä on Kukkapuron tavaramerkiksi muodostunut ikoninen Karuselli-tuoli, mutta myös kokeellisia mallikappaleita ja anonyymejä konttorikalusteita. EMMAssa Kukkapuron kalustesuunnittelu saa rinnalleen samanhenkistä ennakkoluulotonta, värikästä, muodoilla ja materiaaleilla leikittelevää taidetta. Osa näyttelyyn valituista taiteilijoista on Kukkapuron läheisiä ystäviä, osa muuten häntä inspiroineita. Näyttelyssä nähdään mm. Airi Snellman-Hännisen, Matti Kujasalon, Lars-Gunnar Nordströmin, Silja Rantasen ja Osmo Valtosen teoksia, joista valtaosa on kuratoitu EMMA-kokoelmasta. Teoksia on myös Yrjö Kukkapuron vaimolta Irmeli Kukkapurolta (1934–2022), joka sai puolisonsa kiinnostumaan graafisesta taiteesta eritoten 1980-luvulla. Osittain Irmelin vaikutuksesta syntyivät ”tatuoidut tuolit”, joiden istuinosa ja selkänoja on kuvioitu silkkipainotekniikalla, ja joissa Kukkapuro on tehnyt yhteistyötä graafikoiden kanssa.

  • 01.03.2023 - 14.01.2024
  • 2. kerros
  • 20€ / Yli 29-vuotiaat

    0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat