Espoo Museum of Modern Art

© Paula Virta / EMMA – Esbo moderna konstmuseum.

01.03.2023 - 14.01.2024

Yrjö Kukkapuro – Det magiska rummet

EMMA – Esbo moderna konstmuseums huvudutställning år 2023 presenterar en person som länge har haft stort inflytande på finsk formgivning, Yrjö Kukkapuro (f. 1933 i Viborg landskommun). Hans produktion är färggrann, fantasifull och utnyttjar experimentella former. Utställningen som arrangeras under formgivarens 90 års jubileumsår stärker EMMAs redan tidigare starka designutbud betydligt och på ett nytt sätt. Utställningen Yrjö Kukkapuro – Det magiska rummet lyfter vid sidan av hans produktion fram Kukkapuros stora och långvariga inspiration, konsten.

Kopplingarna mellan Kukkapuros produktion och den moderna och postmoderna konsten framhävs starkt på utställningen där möblerna och prototyperna ställer sig i dialog med konstverken på ett sätt som stimulerar åskådarens fantasi. Kukkapuros kreativitet, lekfullhet och experimentlusta har också fungerat som inspiration för utställningens arkitektur: den bärande tanken är konceptet det magiska rummet (Magic Room) som Kukkapuro utvecklade på 1980-talet.

Med på utställningen finns den ikoniska stolen Karuselli som blivit något av Kukkapuros varumärke, men också experimentella modellexemplar och anonyma kontorsmöbler. På EMMA presenteras Kukkapuros möbeldesign tillsammans med fördomsfri och färggrann konst som leker med former och material, i samma anda som Kukkapuro. En del av konstnärerna som valts till utställningen är nära vänner till Kukkapuro, andra har inspirerat honom. På utställningen ses verk av bl.a. Airi Snellman-Hänninen, Matti Kujasalo, Lars-Gunnar Nordström, Silja Rantanen och Osmo Valtonen. Största delen av verken har kuraterats ur EMMAs samlingar. Det finns också verk av Yrjö Kukkapuros fru Irmeli Kukkapuro (1934–2022) som fick sin man att intressera sig av grafisk konst, särskilt på 1980-talet. Delvis genom Irmelis inverkan föddes de ”tatuerade stolarna” vars säten och ryggstöd Kukkapuro har mönstrat med serigrafi i samarbete med olika grafiker.

• 01.03.2023 - 14.01.2024
  • 2. våningen