Espoo Museum of Modern Art

KULPS espoolaisille esikouluille ja kouluille

KULPS-opastuksella tutustutaan taiteeseen, joka kertoo ympäristöstä ja sen muutoksista sekä opitaan valintojen välttämättömyydestä pelin keinoin: käytetään tehtäväkortteja ja heitetään noppaa. Oppilaiden vaikutusmahdollisuudet kierroksen aikana tekevät jokaisesta opastuksesta erilaisen. Kulkureitin taiteen parissa määrää pelin kulku eikä museon opas.

EMMAn KULPS on mielin määrin -kohde, jossa espoolaiset esikoulu ja kouluryhmät voivat vierailla maksutta yhden tai useamman kerran lukuvuoden aikana, ilman rajoituksia.

EMMAn KULPSin pääteemoina ovat osallisuus, oma identiteetti ja taiteen tarinankerronta. Näiden teemojen avulla opitaan empatiasta ja tunnetaidoista. Sisältö on suunniteltu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan pohjautuen. Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa löytämällä linkkejä arkeen ja yhteiskuntaan erityisesti ilmastoon ja luontoon liittyen.

Teema on jokaiselle luokka-asteelle sama, opastukseen kuuluvat tehtävät ja sisältö vaihtelevat luokka-asteen mukaan. Kokonaisuus muodostuu ennakkotehtävästä, opastuksesta museolla ja jatkotehtävästä.

Tutustu turvallisen museovierailun ohjeistukseen.

 

Ennakkotehtävä

Hanna Saarikoski, Kotiseutu, 2018. Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Stillkuva.

Tutustukaa Hanna Saarikosken videoteokseen Kotiseutu (2018).  Keskustelkaa teoksesta yhdessä luokan kanssa. Mitä videolla tapahtuu? Mihin kiinnität huomiota? Minkälaisia ajatuksia mieleesi nousee, kun katsot videoteosta? Voitte etsiä myös muita ympäristöaiheisia taideteoksia. Museovierailulla tutustumme useampaan luontoa ja sen tilaa esittävään teokseen.

Jatkotehtävä

Valitse ryhmäsi kanssa toteutettavaksi toinen tai molemmat alla olevista tehtävistä

1. Saarikosken teoksessa näkyy kesäinen luontonäkymä taiteilijan työhuoneen ikkunasta. Monesti tutusta ja arkisesta näkymästä voi tulla se kaikkein tärkein. Mikä olisi sellainen sinulle tärkeä paikka kodissasi tai lähiympäristössä, josta et haluaisi luopua? Mitä haluaisit kertoa siitä ihmisille? Kirjoita paperille lyhyt runo, julistus tai viesti, ja kuvaa viestisi valitsemassasi tärkeässä paikassa. Mieti kuvan rajaus tarkkaan sen mukaan, miten haluat näyttää paikan muille.

2. Mitä jos sinulle tutussa maisemassa tai paikassa tapahtuisi jotain yllättävää? Mitä haluaisit löytää tutulta luontopolulta? Jätä kotisi lähiympäristöön luonnonmateriaaleista tehtyjä viestejä ja voimalauseita, joiden on tarkoitus kannustaa ja piristää niiden löytäjää. Voit käyttää esimerkiksi pikkukiviä, oksia, heinänkorsia tai lunta. Ota jätetyistä viesteistä kuvat.