KULPS espoolaisille esikouluille ja kouluille

Uutta
Syksystä 2020 alkaen opastuksen voivat varata myös eskariryhmät.

KULPS-opastuksella tutustutaan taiteeseen, joka kertoo ympäristöstä ja sen muutoksista sekä opitaan valintojen välttämättömyydestä pelin keinoin. Luovuus ja mielikuvitus eivät kuormita maapalloa.

EMMAn KULPS on mielin määrin -kohde, jossa espoolaiset esikoulu ja kouluryhmät voivat vierailla maksutta yhden tai useamman kerran lukuvuoden aikana, ilman rajoituksia.

EMMAn KULPSin pääteemoina ovat osallisuus, identiteetti ja tarina. Näiden teemojen avulla opitaan taiteen välttämättömyydestä, empatiasta ja tunnetaidoista. Sisältö on suunniteltu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan pohjautuen. Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa nuoren arkea.

Teema on jokaiselle luokka-asteelle sama, opastukseen kuuluvat tehtävät ja sisältö vaihtelevat luokka-asteen mukaan. Kokonaisuus muodostuu ennakkotehtävästä, opastuksesta museolla ja jatkotehtävästä.

Tutustu turvallisen museovierailun ohjeistukseen.

 

Ennakkotehtävä

Tutustu videomateriaaliin, joka on osa Nastja Säde Rönkön teosta for those yet to be, (2016–2018). Taiteilija Nastja Säde Rönkkö on kuvannut videot eri puolilla maailmaa paikoissa, jotka ovat tuhoutuneet tai tulevat tuhoutumaan ihmisen toiminnan seurauksena. Taiteilija tutkii teoksessa, mitä ajatuksia ja tunteita nykymaailmassa tapahtuvat muutokset kuten ympäristötuho ja ilmastonmuutos herättävät ihmisissä.

Keskustelkaa teemoista yhdessä luokan kanssa. Voitte etsiä myös muita ympäristöaiheisia taideteoksia. Museovierailulla tutustutaan ympäristöaiheeseen usean eri taideteoksen avulla.

Jatkotehtävä

Valitse ryhmäsi kanssa toteutettavaksi yksi tai useampi alla olevista tehtävistä

1. Taiteilija on kuvannut videot yksin ja esiintyy itse niissä. Videot on kuvattu paikoissa, joissa ympäristö ja luonto on tuhoutunut tai tulee tuhoutumaan. Mikä olisi sellainen sinulle tärkeä paikka kodissasi tai lähiympäristössä, josta et haluaisi luopua? Mitä haluaisit kertoa siitä ihmisille? Kirjoita paperille lyhyt runo, julistus tai viesti, ja kuvaa viestisi valitsemassasi tärkeässä paikassa.

2. Taiteilija pitelee jokaisessa videossa mielenosoituskylttiä, johon on kirjoitettu lyhyitä ympäristön tuhoon liittyviä runollisia tekstejä. Mieti, kenelle viestit on tarkoitettu. Mitä tunteita viestit herättävät sinussa? Kirjoita paperinpalasille viestejä ja voimalauseita, joiden on tarkoitus kannustaa ja piristää niiden löytäjää. Jätä viestejä kotiisi ja kotisi lähiympäristöön. Ota jätetyistä viesteistä kuvat.

3. Taiteilija käsittelee teoksessa ympäristötuhon ja ilmastonmuutoksen teemoja. Taideteoksen teko, matkustaminen kuvausympäristöihin ja laitteiston käyttö on saattanut kuormittaa luonnon tilaa ja edistää ilmastonmuutosta. Mitä argumentteja keksit tässä valossa teoksen puolesta ja sen tekemistä vastaan? Pyhittääkö tarkoitus keinot? Voiko taiteella vaikuttaa?