Espoo Museum of Modern Art

Tapahtuma

Ääneenajattelua Katarina Reuterin näyttelyssä

Katarina Reuterin näyttelyssä on mahdollista perehtyä maalauksiin ääneenajattelu -tekniikalla. © Paula Virta / EMMA
Katarina Reuterin näyttelyssä on mahdollista perehtyä maalauksiin ääneenajattelu -tekniikalla. © Paula Virta / EMMA
  • 04.10.2023 - 28.01.2024
  • 00:00 - 00:00
  • 2. kerros

Herättikö taide ihmetystä vai alkoiko teoksen kohdalla naurattaa? Taide puhuttelee meistä jokaista eri tavalla. EMMA tarjoaa yleisölleen mahdollisuuden jakaa oman taidekokemuksensa sekä kuunnella muiden kävijöiden ajatuksia Katarina Reuterin näyttelyssä. Näyttelyssä pääset kokeilemaan ääneenajattelu-menetelmää, joka innostaa tulkintojen luomiseen. Oletpa taidenäyttelyiden vakiovieras tai ensikertalainen, ääneenajattelu herättää oivalluksia ja uusia näkökulmia taiteen äärellä. Voit lukea menetelmästä lisää alta.

Osallistuminen museolipun hinnalla (20/10 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy).

EMMA on Museokortti-kohde.

Mikä on ääneenajattelu-menetelmä? 

Ääneenajattelu on tutkimusmenetelmä, jossa ajatukset puhutaan ääneen jonkin toiminnan aikana. Menetelmää on käytetty hyödyksi etenkin kognitiotieteissä ja sen avulla on tutkittu yksilöllistä ajatteluprosessia ongelmanratkaisutehtävissä. Ääneenajattelija on tilanteessa yksin eikä hän kohdista puhettaan kenellekään. Menetelmän tavoitteena on, että sisäinen puhe sanallistuisi mahdollisimman autenttisena. Tutkimuksissa ääneenajattelu on osoittautunut myös hedelmälliseksi tavaksi tulkita ja lähestyä taidetta.

Taiteen kokemisessa ääneenajattelu-menetelmä mahdollistaa yksilöllisen taidekokemuksen tukemisen. Teoksen äärellä ääneenajatellessaan kokija tuottaa aina itsensä näköisen tulkinnan. Kun puhe tuotetaan itselle, ei synny tarvetta ajatella ”oikein” tai hakea tulkinnalle asiantuntijavahvistusta. Näin menetelmällä voidaan purkaa ja monipuolistaa usein asiantuntijavetoista taidepuhetta ja rohkaista yleisöä lähestymään taidetta omista lähtökohdistaan. Tähän näyttelyyn tulkinnan jakamisen mahdollistavan ääneenajattelu-konseptin on suunnitellut menetelmää taidekokemuksen tutkimuksen parissa soveltanut itsenäinen tutkija Anni Avela.

Liittyvää

Lisää tapahtumia