Espoo Museum of Modern Art

Virtuaalinen taideloma - tutustu tallenteisiin!

Kuva: Ella Tommila
Kuva: Ella Tommila

EMMAn Taideloman tallenteet ovat nyt katsottavissa, joten voit viettää taiteellista viikkoa hauskojen tehtäviemme parissa milloin vain sinulle sopii!

Tällä sivulla voit tutustua EMMAn taideloman tallenteisiin ja lisätehtäviin.

Tehtäväkuvaukset löytyvät videoilta sekä suomeksi että englanniksi. Keskiviikon tallenteella opetuskielenä on englanti, muina päivinä suomi.

Ohjelma toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden kanssa.

Päiväkohtaiset tallenteet

Tiistai: Fantasiapitsa

Taiteilija Eeva-Leena Eklund tekee taideteoksia häntä kiinnostavista arjen aiheista, esimerkiksi pitsoista tai kahvimukeista.

Talvilomalla on ihanaa rentoutua ja pitää taukoa päivähoidosta ja koulusta. Voi nauttia ja syödä herkkuja kuten pitsaa, hampurilaisia ja jee, karkkia! Vai pidätkö sittenkin enemmän marjoista tai hedelmistä? Tehdään yhdessä omat fantasiapitsat. Valitse mieleisesi täytteet, ja tee mitä suurenmoisin, värikkäin ja herkullisin pitsa.

Voit käyttää materiaalina mitä vain kotoasi löydät, esimerkiksi tarroja ja mainoslehdistä tai aikakauslehdistä leikattuja muotoja. Voit maalata tai värittää erilaisia täytteitä. Leikatuista ja värikkäistä muodoista voit sommitella ihania täytteitä fantasiapitsaasi.

Kun herkut ovat valmiita, voit kattaa pöydän vieraillesi. Vieraiksi voit kutsua perheesi jäseniä tai vaikka leluystäviäsi. Herkut eivät kuitenkaan ole ilmaisia. Mieti, mitä herkkusi maksaisivat. Tiesitkö, että Tapio Wirkkala, kuuluisa suomalainen muotoilija suunnitteli myös rahaa? Voit suunnitella omat rahasi paperista ja leikkiä sitten ravintolaleikkiä.

Ohjeet:

1.  Leikkaa fantasiapitsasi pohja paperista tai pahvista.
2.  Koristele se haluamallasi tavalla.
3.  Mitä pitsasi maksaisi ravintolassa? Tee omat kolikkosi ja setelisi.
4.  Voit leikkiä omaa ravintolaa ja tarjoilla pitsaa asiakkaillesi.

Tarvikkeet:
sakset, kyniä, värejä, paperia, lehtiä, liimaa tai teippiä

Muista, että ollaksesi luova et tarvitse paljoakaan. Tehtävän voi toteuttaa, vaikkei sinulla olisi kaikkia edellä mainittuja tarvikkeita.

Lopuksi voit kiinnittää oman fantasiapizzasi esimerkiksi jääkaapin oveen ja ottaa valokuvan siitä. Voit halutessasi jakaa kuvan pitsastasi käyttämällä tunnistetta #emmamuseum.

Keskiviikko: Valmista oma minijulkaisu, zine!

Tiesitkö, että Näyttelykeskus WeeGee on ollut aiemmin painotalo, jossa on tehty kirjoja ja kalentereita. Taidelomalla pääset tutustumaan näyttelykeskuksen historiaan ja saat ohjeet, kuinka tehdä zine eli minijulkaisu. Tämän päivän ohjelman pääasiallinen kieli on englanti.

Ohjeet:

1.Taittele paperi aikakausilehdeksi video-ohjeen mukaisesti.
2. Leikkaa mielenkiintoisia kuvia ja tekstejä lehdistä ja mainoksista. Voit suunnitella julkaisusi aiheet itse.
3. Piirrä, tee sarjakuva. Voit kirjoittaa myös lyhyen tarinan tai runon.
4. Asettele ja liimaa löytämäsi asiat lehteen. Muista lisätä lehteen tekijän eli sinun nimesi.

Tarvikkeet:
A3-paperi tai A4-paperi pienempää zineä varten, lehtiä, mainoksia, erilaisia värejä, sakset, kyniä, liimaa

Muista, että ollaksesi luova et tarvitse paljoakaan. Tehtävän voi toteuttaa, vaikkei sinulla olisi kaikkia edellä mainittuja tarvikkeita. Voit halutessasi jakaa kuvan käyttämällä tunnistetta #emmamuseum.

Torstai: Rakenna oma näyttelysi – Minikuraattorikoulu

Oletko koskaan miettinyt, miten näyttely rakennetaan? Jokaisella on tarinoita kerrottavana. Nyt se voit olla sinä. Voit rakentaa ohjeidemme avulla oman näyttelyn kotiisi. Autamme sinua. Kuratoimme eli suunnittelemme näyttelyn yhdessä. Aiheena on sateenkaaren tarina.

Ohjeet:

1. Valitse kotoasi paikka, jonne voit rakentaa sateenkaaren. Se voi olla työpöytä, liinavaatelaatikko tai huoneen nurkka. Voisiko kylpyhuoneeseen rakentaa sateenkaaren?

2. Sateenkaaressa on useita erivärisiä raitoja. Suunnittele oma sateenkaaresi etsimällä kotoasi esimerkiksi punaisia tavaroita, joista voit lähteä muotoilemaan sateenkaaren muotoa. Kun ensimmäinen raita on valmis, voit lähteä etsimään seuraavaa väriä. Montako raitaa sinun sateenkaaressasi näkyy? Voit kysyä tavaroita lainaksi myös aikuisilta.

3. Kun sateenkaari on valmis, pitää teos vielä valaista. Valon lähteenä voit käyttää esimerkiksi taskulamppua.

4. Voit kutsua näyttelyysi perheenjäseniä tai leluystäviäsi vieraiksi.

5. Lopuksi voit ottaa kuvan teoksesta. Neuvottele aikuisen kanssa, kuinka kauan näyttelysi saa olla esillä, milloin se pitää purkaa ja siivota esineet omille paikoilleen.

Voit halutessasi jakaa näyttelystäsi kuvan käyttämällä tunnistetta #emmamuseum.

Perjantai: Jaa tunteesi - mitä jos huonekalut osaisivat puhua!

Meidän elämämme on täynnä tunteita. Monet hetket ovat täynnä iloa ja onnellisuutta. Joskus olemme surullisia, välillä tunnemme itsemme väsyneeksi tai vihaiseksi. On hyvä tuntea kaikkia näitä tunteita. Taiteilijat käsittelevät tunteita teostensa kautta, ja auttavat meitä ymmärtämään omiamme. Tutustumme tunteikkaisiin taideteoksiin ja pohdimme niitä.

Voit ilmaista tunteitasi hymiöiden avulla. Mitä jos myös huonekaluilla tai muilla kodin esineillä olisi tunteet, miltä niistä tuntuisi? Onko lamppu väsynyt aina loistamaan, onko sohva iloinen pehmeydestään, onnellinen ja valmis halaamaan? Tarvitseeko pöytä lepoa kaikkien tavaroiden kantamisesta?

Tee hymiöitä, jotka kuvaavat erilaisia ​​tunteita ja kiinnitä ne kotisi esineisiin ja paikkoihin. Voit käyttää teippiä ja sinitarraa tai sijoittaa laput huonekalujen päälle. Jutelkaa perheenjäsenten kanssa eri tunnetiloista. Mikä emoji sopii tällä hetkellä omaan oloosi?

Ohjeet:

Leikkaa ympyröitä paperista.

Mieti kaikkia tunteita, joita sinulla voisi olla.

Piirrä nämä tunteet paperille.

Asettele piirtämäsi emojit huonekalujen päälle.

Voit ottaa valokuvia huonekaluista. Voit pyytää apua vanhemmiltasi ja halutessanne voitte jakaa kuvia tunnisteella #emmamuseum.

Tarvikkeet:
paperia, kyniä tai tusseja, sakset, teippiä tai sinitarraa

Muista, että ollaksesi luova et tarvitse paljoakaan. Tehtävän voi toteuttaa, vaikkei sinulla olisi kaikkia edellä mainittuja tarvikkeita.

Lisätehtävä: Tutki taidetta ruoan kautta!

Maailma, sadut ja oma mielikuvitus ovat täynnä mielenkiintoisia eläinlajeja. Kuvittele, että olet eläintentutkija. Lähdet pitkälle ja jännittävälle matkalle, jossa näet eläimen, jota et ole koskaan ennen nähnyt! Miltä se näyttää? Missä se asuu?

Käy tutustumiskäynnillä keittiön jääkaapilla tai kuivatarvikekaapilla. Kysy aikuiselta, mitä ruokia saat käyttää ja valitse ne, jotka herättävät kiinnostuksesi.

Rakenna eläin näistä materiaaleista esimerkiksi lautaselle.

Muista kohdella ruokaa ja fantasiaeläintä rakkaudella ja kunnioituksella. Älä heitä ruokaa pois. Taideteoksestasi tulee kenties herkullinen ja terveellinen välipala.

Tarvikkeet:
erilaisia yksinkertaisia ruoka-aineita, hammastikkuja tai kuivaa spagettia osien yhdistämiseksi, mielikuvitusta

Ota valokuva eläimestäsi ja jaa se tunnisteella #emmamuseum.

Lisätehtävä: Postikortti unelmamaasta 

Silkkiniitty, Tapiola.
Silkkiniitty, Tapiola. © Teuvo Kanerva 1965–1975

Meillä on kaikilla ollut kummallinen vuosi. Onneksi olemme kuitenkin voineet matkata luontoon, takapihoille, puistoihin, metsiin sekä mielikuvitukseemme ja ajatuksiimme.

Kuvittele, että teet retken aikakoneella. Lähdetään unelmien matkalle! Minne sinä matkustaisit?

Matkaisitko ajassa taaksepäin johonkin sinulle tärkeään muistoon vai haluaisitko nähdä, miltä tulevaisuus näyttää? Kaikki on nyt mahdollista.

Ohjeet:

1. Valitse paikka, jonne haluat matkustaa. Miltä se näyttää? Millaisia värejä ja asioita siellä on?
2. Leikkaa paperi kokoon 11 X 16 cm. Käytä paksua paperia, jos sinulla on. Voit myös leikata korttipohjan kartonkipakkauksesta.
3. Tee postikortti unelmien paikastasi. Voit maalata, piirtää tai toteuttaa kortin kollaasitekniikalla eli leikaten ja liimaten.
4.  Voit lähettää kortin haluamallesi henkilölle tai viedä sen vaikka naapurisi postilaatikkoon.

Tarvikkeet:
paperia, kartonkia, kyniä, värejä, sakset, liimaa

Muista, että ollaksesi luova et tarvitse paljoakaan. Tehtävän voi toteuttaa, vaikkei sinulla olisi kaikkia edellä mainittuja tarvikkeita.

Lue lisää