Espoo Museum of Modern Art

Brykin ja Wirkkalan taiteen inspiroimaa jazzia

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

April Jazz goes EMMA -produktion muusikko ja säveltäjä Sid Hille on hakenut uuteen sävellykseensä vaikutteita EMMAssa esillä olevasta Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan taiteesta. Sävellyksen ensiesitys on EMMAssa osana April Jazz -festivaalia lauantaina 27.4.2019 klo 15. Sävellys on ensiesityksen jälkeen kuunneltavissa ääni-installaationa EMMAn näyttelytilassa.

EMMAn ja April Jazzin yhteistyöprojekti toteutetaan tänä keväänä kolmatta kertaa. Aikaisemmin tilausteoksia EMMAan on säveltäneet Raul Björkenheim ja Esa Pietilä.

Sid Hillen (s. 1961) In Dialogue on viidestä äänimaisemasta muodostuva tilateos, jonka keskeisenä teemana on vuoropuhelu ympäristön kanssa. Hille on hakenut vaikutteita Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaa esittelevästä katseluvarastosta ja Näyttelykeskus Weegeen brutalistisesta betoniarkkitehtuurista. Teoksen viisi osiota pohjautuvat viiteen elementtin: lasi, tuli, ilma, puu ja betoni. Vuoropuhelun teema esiintyy Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan läheisessä työskentelyssä ja muusikoiden välisestä improvisatorisesta soittamisesta.

Kuuntele 6 minuutin makupala In Dialogue V Excerpts -teoksesta. Kuuntelupätkä on myös Sid Hillen Soundcouldissa.

Hille on monipuolinen muusikko, joka tunnetaan muun muassa triostaan F#, kamarimusiikkiyhtyeestään Sid Hille Camerata ja avantgardekvintetistään Contemporary Collective. Hän työskentelee duona kansainvälisten muusikoiden, kuten Herbert Könighoferin ja Enzo Favatan kanssa. F# trion livekokoonpanossa soittavat Hillen lisäksi basisti Jori Huhtala ja rumpali Markus Ketola. Ääni-installaation toteutuksessa heidän joukkoonsa liittyy puhaltimia soittava Pertti Päivinen.

”Olemme kokeneita alan ammattilaisia, mutta In Dialogue I-V -teoksen äänittäminen herätti myös leikkisän ja luovan puolemme. Olimme ajoittain kuin neljä pientä poikaa musiikkiäänien karkkikaupassa, samalla kun meitä johdattelivat tietämyksemme ja osaamisemme. Toivon että kuuntelijoille välittyy tämä ilo ja into, kun he kuuntelevat ääni-installaatiota WeeGee-talon hienossa tilassa”, kertoo säveltäjä Sid Hille.

Muusikot:
Sid Hille sävellys, koskettimet ja theremin
Jori Huhtala basso
Markus Ketola rummut
sekä Pertti Päivinen puhaltimet (teoksen äänitteellä)

Lue lisää