Espoo Museum of Modern Art

Jazz inspirerat av Bryks och Wirkkalas konst

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

Musikern och kompositören Sid Hille svarar för musiken i April Jazzs och EMMAs samproduktion i vår. Inspiration till sin komposition har Hille hämtat ur Rut Bryks och Tapio Wirkkalas konst. Kompositionen premiäruppförs på EMMA inom festivalen April Jazz lördagen den 27 april kl. 15 varefter den kan höras som en ljudinstallation på museet.

Det är nu tredje gången EMMA och April Jazz genomför ett sådant samarbetsprojekt. De tidigare beställningsverken komponerades av Raul Björkenheim och Esa Pietilä. Kompositionen som är inspirerad av EMMAs aktuella utställningar premiäruppförs på April Jazz varefter den kan höras som en ljudinstallation på museet.

Sid Hilles (f. 1961) komposition In Dialogue består av fem ljudlandskap där en dialog med omgivningen är det centrala temat. Inspiration till sin komposition har Hille hämtat dels ur Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samling i EMMAs visningslager, dels ur utställningscentret Weegees brutalistiska betongarkitektur. Verket består av fem delar baserade på lika många element: glas, eld, luft, trä och betong. Dialogtemat förekommer i Rut Bryks och Tapio Wirkkalas nära samarbete lika väl som i musikernas improvisationer.

Lyssna på en sex minuter lång klipp från In Dialogue V Excerpts. Den finns också på Sid Hilles Soundcould-sida.

Hille är en mångsidig musiker som är känd bland annat för trion F#, kammamusikensemblen Sid Hille Camerata och den avantgardistiska kvintetten Contemporary Collective. Han samarbetar som duo med internationellt kända musiker såsom Herbert Könighofer och Enzo Favata. I trion F# spelar förutom Hille basisten Jori Huhtala och trummisen Markus Ketola. I ljudinstallationen medverkar också Pertti Päivinen med blåsinstrument.

”Trots att vi är erfarna musiker lyckades inspelningen av In Dialogue I–V väcka en underbar, lekfull kreativitet hos oss. Tidvis kände vi oss som fyra småpojkar i en godisbutik för musikaliska ljud samtidigt som vi ändå lät oss vägledas av vårt professionella kunnande. Jag hoppas att vår glädje och iver ska smitta av sig på åhörarna då de upplever ljudinstallationen i WeeGee-husets underbara interiör”, berättar kompositören Sid Hille.

Musiker:
Sid Hille, komposition, keyboard och theremin
Jori Huhtala, bas
Markus Ketola, trummor
och Pertti Päivinen, blåsinstrument (i den inspelade versionen)

Läs mera