Espoo Museum of Modern Art

Uusi näyttelykonsepti luo dialogeja Saastamoisen säätiön taidekokoelman teosten välille

Leena Luostarinen, Nefertiti tuoksujen puutarhassa, 1998. Rasheed Araeen, Chaar Pellay, 1968–2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA
Leena Luostarinen, Nefertiti tuoksujen puutarhassa, 1998. Rasheed Araeen, Chaar Pellay, 1968–2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

EMMAssa esillä olevan Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyn konsepti uudistuu. Näyttelyn ripustus vaihtuu osio kerrallaan uuteen Dialogeja-näyttelyyn, jonka ensimmäinen kokonaisuus avautuu yleisölle 24. marraskuuta 2023. Dialogeja perustuu taideteosten väliselle vuoropuhelulle, ja se on kuratoitu pääasiassa säätiön taidekokoelman viimeaikaisista hankinnoista. Näyttelykonsepti jatkaa merkittävää yhteistyötä EMMAn ja Saastamoisen säätiön kesken ja tuo esiin yhden Suomen merkittävimmän taidekokoelman monimuotoisuutta.

Dialogeja on uusi avaus Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyssä. Sen lähtöajatuksena ovat toimineet teosparit tai -ryhmät, jotka asettuvat vapaaseen vuoropuheluun näyttelytilassa. Ripustus kannustaa kävijää pohtimaan teoksia suhteessa toisiinsa sekä luomaan erilaisia rinnastuksia teosten välille. Näyttely on avoin kutsu dialogiin tai keskusteluun, jossa monenlaiset tulkinnat voivat nousta esiin. Sen kuratoinnista vastaavat yhteistyössä EMMAn ja Saastamoisen säätiön taideasiantuntijat, ja kokonaisuus tulee päivittymään aika ajoin teosryhmittäin. 

Nyt avautuvassa osiossa nähdään teoksia taiteilijoilta: Henni Alftan, Rasheed Araeen, Jesse Darling, A K Dolven, Giorgio Griffa, Åsa Hellman, Lynn Hershman Leeson, Roni Horn, Emma Jääskeläinen, Lucy McKenzie, Olli Keränen, Christine Sun Kim, Lee Lozano, Leena Luostarinen, Sandra Mujinga, Rashaad Newsome, Berenice Olmedo, Sini Pelkki, Silja Rantanen, Maja Ruznic, Kain Tapper, Rose Wylie ja Haegue Yang.

  • Sini Pelkki, Todellisuudessa, 2020–2021. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

  • Giorgio Griffa, Monivärinen vinoviiva, 1970. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

  • Olli Keränen, Mustajalka, 2020. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

 

“On upeaa, että EMMA voi tarjota yleisöilleen jatkuvasti uudistuvia ja monipuolisia taide-elämyksiä Saastamoisen säätiön karttuvan taidekokoelman avulla”, EMMAn kokoelmista vastaava intendentti Henna Paunu iloitsee. “Dialogeja tuo kokoelman teoksia esille kiinnostavalla tavalla ja haastaa myös katsojaa tarkastelemaan taidetta uudesta näkökulmasta.”  

Saastamoisen säätiön taidekokoelma on merkittävimpiä suomalaisen ja kansainvälisen taiteen kokoelmia, johon hankitaan jatkuvasti uusia teoksia. Säätiö on EMMAn perustajakumppani ja museon pitkäaikaisimpia yhteistyötahoja. Taidekokoelma liitettiin EMMAn kokoelmiin talletuksena museon perustamisen yhteydessä. Kokoelmaan kuuluu nykyään lähes 3000 teosta. Ne ovat Saastamoisen säätiön omistuksessa ja kokoelman sijoituspaikka on EMMA. 

“Saastamoisen säätiön kokoelmateokset pääsivät ensi kertaa laajasti yleisön nähtäväksi EMMAn avauduttua vuonna 2006. Vuosien varrella yhteistyö on syventynyt ja etsii jatkuvasti uusia muotoja. On mahtavaa, että Dialogeja-näyttelyssä uudet hankinnat asettuvat monimuotoiseen vuoropuheluun myös aiempien kokoelmateosten kanssa. Näin taidekokoelman kerrostuneisuus tulee raikkaasti näkyväksi”, Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen toteaa.

  • Henni Alftan, Ulkona, déjà-vu (osa 1/2), 2019. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

  • Christine Sun Kim, Kolme pöytää II (HPA, DTS, AGB), 2020. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

  • Henni Alftan, Ulkona, déjà-vu (osa 2/2), 2019. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

Taidekokoelman perustana on kuopiolaisen teollisuussuvun kotikokoelma 1910-luvulta. Säätiö perustettiin vuonna 1968 edistämään yhteiskuntaa tieteen ja taiteen keinoin, ja se on siitä lähtien tukenut taidekokoelman kartuttamista, säilyttämistä ja esittämistä. Kokoelman teokset ovat pysyvästi esillä EMMAssa päivittyvin esillepanoin. Lisäksi säätiön taidetta nähdään myös Espoon julkisessa tilassa EMMAn kuratoimana. 

Dialogeja-näyttelyn avautumisen yhteydessä ilmestyy säätiön toimittama julkaisu 30 teosta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta, joka esittelee poimintoja säätiön taidehankinnoista viime vuosilta. Julkaisu on jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle samannimiselle kokoelmajulkaisulle.

Lue lisää