Espoo Museum of Modern Art

EMMA osana uutta Pohjoismaista muotinäyttelyiden sarjaa

Leevi Ikäheimo. ALPHA, 2022. © Tine Bek
Leevi Ikäheimo. ALPHA, 2022. © Tine Bek

Tanskalaisen ALPHAn käynnistämä uusi ja ainutlaatuinen yhteistyöhanke esittelee muodin uusien tulokkaiden tuotantoa neljässä pohjoismaalaisessa museossa. Näyttely järjestetään EMMAssa vuonna 2025.

Hankkeen museoille, ruotsalaiselle Röhsska-museolle, Norjan kansallismuseolle (Nasjonalmuseet), EMMA – Espoon modernin taiteen museolle ja tanskalaiselle Copenhagen Contemporarylle, on yhteistä kiinnostus designia, nykymuotia, taidetta ja käsityötä kohtaan. Nelivuotisen hankkeen aikana kukin museo järjestää näyttelyn sekä siihen liittyvää ohjelmaa yhteistyössä ALPHAn kanssa. 

”ALPHAn toiminnan ydin on pohjoismaisen nykymuodin tukemisessa, ja olen jo kauan halunnut tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä pohjoismaisten museoiden kanssa tuodaksemme esille muodin uusia nimiä. Yhdessä näiden merkittävien museoiden kanssa meillä on mahdollisuus paitsi esitellä pohjoismaisten lahjakkaiden suunnittelijoiden tuotantoa laajalle yleisölle, mutta myös samalla kasvattaa tietoisuutta muodin kulttuuriarvosta”, ALPHAn johtaja Ane Lynge-Jorlén kertoo. 

Mikaela Mårtensson. ALPHA, 2022. © Tine Bek

Yhteistyö käynnistyy toukokuussa 2023 Göteborgin Röhsska-museossa järjestettävällä näyttelyllä, joka keskittyy uusien pohjoismaisten suunnittelijoiden tapoihin hyödyntää neulevaatteita ja kuoseja. ”Pyrimme ALPHA:n ja museoiden välisellä yhteistyöllä vahvistamaan pohjoismaisen muodin asemaa hyödyntämällä sen kulttuurista ja taiteellista pääomaa. Hanke on osoitus yhteisestä sitoutumisestamme ja tavoitteestamme luoda alusta vuoropuhelulle ja yhteistekemiselle pohjoismaisen muodin muuttuvassa maailmassa”, toteaa Nina Due, Röhsska-museon johtaja. 

Vuonna 2024 vuorossa on Norjan kansallismuseon näyttely. ”Nykymuotikenttä on tällä hetkellä erittäin monipuolinen ja sille soisi enemmän tilaa museosektorilla. Norjan kansallismuseo ottaa ilahtuneesti vastaan mahdollisuuden osallistua tähän yhteishankkeeseen ja vahvistaa muodin ilmiöihin liittyvää kriittistä keskustelua Pohjoismaissa”, kertoo Hanne Eide, Oslon kansallismuseon intendentti. 

Elina Äärelä, Silent Voice, 2021. © James Cochrane

EMMA – Espoon modernin taiteen museo järjestää näyttelyn vuonna 2025. ”Odotamme mielenkiinnolla yhteistyötä pohjoismaisten kollegoidemme kanssa sekä mahdollisuutta luoda alusta nuorille muotisuunnittelijoille, jotka usein peilaavat aikamme ilmiöitä työskentelyssään. EMMAn näyttelyt esittelevät usein teoksia, jotka sijoittuvat muotoilun ja taiteen välimaastoon, ja näyttelytuotannollemme on ominaista kokeilla ja etsiä uusia esittämistapoja”, Pilvi Kalhama, EMMA – Espoon modernin taiteen museon johtaja iloitsee. 

Näyttelyiden sarja päättyy vuonna 2026 Copenhagen Contemporaryssa järjestettävään näyttelyyn. ”Olemme Copenhagen Contemporaryssa innoissamme tästä mullistavasta pohjoismaisesta yhteistyöstä, joka esittelee uutta muotia. Tanskan suurimpana nykytaidetta ja -kulttuuria edistävänä julkisena laitoksena olemme sitoutuneet esittelemään ohjelmassamme nykytaidetta ja uusien alojen luovia tekijöitä. Pidämme muotisuunnittelua tärkeänä ja voimakkaana nykyestetiikan ilmaisumuotona”, toteaa Marie Laurberg, Copenhagen Contemporaryn johtaja. 

Robin Söderholm. ALPHA, 2021. © Tine Bek

Lue lisää