Espoo Museum of Modern Art

Katarina Reuterin maalaukset kutsuvat syventymään luonnon kiehtoviin maailmoihin

Katarina Reuter, Juoni, 2023 © Ari Karttunen / EMMA
Katarina Reuter, Juoni, 2023 © Ari Karttunen / EMMA

Black Crow Blues -näyttely esittelee taiteilija Katarina Reuterin hienovaraisin ja tarkoin siveltimenvedoin rakentuvia maalauksia. Luontoa, lähiympäristöä ja pieneliöiden maailmoja kuvaavat teokset kantavat sisällään sekä levollisuutta että jotakin tuntematonta. Näyttely on osa Reuterin vuonna 2022 saamaa Suomen taideakatemian säätiön palkintoa, ja se on esillä EMMAssa 4.10.2023–28.1.2024.

Syvällinen kiinnostus luonnontieteitä ja aiheiden tarkkaa tutkimista kohtaan nousevat esiin Katarina Reuterin (s.1964) kerroksellisissa, mielikuvitusta ruokkivissa maalauksissa. Teokset tuovat esille pohdintoja luonnon monimuotoisuudesta ja luontosuhteestamme. Samalla Reuterin kuvaamat maisemat, tilat ja eläimet vievät ajatuksia toisaalle, kohti mielikuvituksellista arjen taakse verhoutuvaa todellisuutta. 

Katarina Reuter, Takauma (Kunnianosoitus Lauri Anttilalle), 2023 © Ari Karttunen / EMMA

Black Crow Blues esittelee noin kaksikymmentä maalausta Reuterin tuotannosta, joista suuri osa on toteutettu palkintonäyttelyä varten. EMMAn avaraan näyttelytilaan ripustettu kokonaisuus tarjoaa yleisölle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan taiteilijan taidokkaasti kuvaamia, yksityiskohtaisia teoksia. 

“EMMAan kuratoidun Suomen taideakatemian palkintonäyttelyn intiimi ja intensiivinen esillepano on kunnianosoitus maalauksen hitaalle aikakäsitykselle,” EMMAn museojohtaja Pilvi Kalhama kuvailee. “On erityisen tärkeää, että hektisessä nykyajassamme kuvataidepalkinnon on saanut taiteilija, jonka teokset synnyttävät kaipauksen hiljentymiseen, tutkiskeluun ja viipyilyyn.” 

Katarina Reuter: Black Crow Blues © Ari Karttunen / EMMA

Maamme suurimpiin taidepalkintoihin lukeutuva Suomen taideakatemian palkinto myönnetään hyvässä luomisvireessä olevalle suomalaiselle taiteilijalle. Palkintoon kuuluu Espoon kaupungin tukema rahapalkinto, näyttely EMMAssa sekä näyttelyn yhteydessä julkaistava, EMMAn tuottama ja kustantama taiteilijakirja. Aiemmat palkinnonsaajat ja näyttelyn pitäneet taiteilijat ovat Aaron Heino, Tuomas A. Laitinen, Camilla Vuorenmaa ja Outi Pieski.  EMMA on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Suomen taideakatemian säätiön ja Espoon kaupungin kanssa. 

Katarina Reuter, Päivän työ, 2021 © Ari Karttunen / EMMA

Lue lisää