Espoo Museum of Modern Art

Koe keramiikan ja lasin lumo Collection Kakkonen -näyttelyssä

Collection Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA 2022
Collection Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA 2022

EMMAssa avautuu 10.11.2022 ainutlaatuinen, suomalaisen keramiikka- ja lasitaiteen historiaa sekä nykypäivää valottava kokoelmanäyttely Collection Kakkonen. Näyttely esittelee kuratoidun kokonaisuuden kauppaneuvos Kyösti Kakkosen vuosikymmenten aikana keräämästä mittavasta muotoilu- ja taidekokoelmasta. Kokoelman esillepanoa varten Näyttelykeskus WeeGeelle on rakennettu uusi 1000 m² kokoinen näyttelytila, jossa teokset pääsevät oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla.

Collection Kakkonen -näyttely kokoaa yhteen paikkaan Suomen laajimman ja kansainväliselläkin tasolla merkittävän kokoelman suomalaista lasi- ja keramiikkataidetta. Kyösti Kakkosen yli 10 000 teoksen kokoelmasta on valikoitu pitkäaikaiseen lainaan 1 300 teosta sisältävä karttuva kokonaisuus, josta nähdään nyt avautuvassa näyttelyssä noin puolet. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kyösti Kakkosen, EMMAn ja Espoon kaupungin kanssa ja sen on kuratoinut EMMAn amanuenssi Aura Vilkuna. Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut suunnittelutoimisto Aivan.

”Avautuessaan Collection Kakkonen laajentaa EMMAn ja Näyttelykeskus WeeGeen toimintaa merkittävästi. Kyösti Kakkosen vuosikymmenten aikana keräämää kokoelmaa voidaan pitää ainutlaatuisena kulttuuritekona, joka huipentuu, kun se saatetaan yleisön nähtäväksi ja ihasteltavaksi,” EMMAn museojohtaja Pilvi Kalhama iloitsee. ”Näyttely vahvistaa entisestään EMMAn profiilia muotoilua esittelevänä taidemuseona, jonka erityisyys on kuvataiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin vuoropuhelussa.”

Toini muona, maljakoita, 1940-1950-luku. Collection Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA

Collection Kakkonen -näyttely kertoo noin 40 taiteilijan ja muotoilijan tuotannon kautta suomalaisesta, omintakeisesta ja ensiluokkaisesta lasi- ja keramiikkaosaamisesta, joka on Suomeen vuosisatojen saatossa syntynyt. Näyttelyssä pureudutaan muotoilun ja taiteen eri näkökulmiin kuuden teemakokonaisuuden ja vaihtuvien esillepanojen muodossa. Esillä on sekä taide-esineitä että rajattuja sarjoja. Näyttelyssä voi tutustua niin suomalaisen taideteollisuuden helmiin, muotoilun klassikoihin ja harvinaisuuksiin kuin muotoilun raja-aitoja ravisteleviin taideteoksiin.

Collection Kakkonen -näyttelyssä nähdään teoksia taiteilijoilta: Alvar Aalto, Jasmin Anoschkin, Arttu Brummer, Rut Bryk, Alfred William Finch, Kaj Franck, Liisa Hallamaa, Annikki Hovisaari, Friedl Holzer-Kjellberg, Alma Jantunen, Birger Kaipiainen, Joonas Laakso, Tyra Lundgren, Aino Marsio-Aalto, Francesca Mascitti Lindh, Toini Muona, Gunnel Nyman, Aimo Okkolin, Johannes Rantasalo, Heini Riitahuhta, Kristina Riska, Yrjö Rosola, Kyllikki Salmenhaara, Antti Salmenlinna, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Aune Siimes, Kim Simonsson, Nanny Still, Gerda Thesleff, Raija Tuumi, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell ja Tapio Wirkkala.

Collection Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA 2022

”Kokoelmani on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä ympäri maailman, mutta voisin sanoa olevani eniten innoissani saadessani kokoelmani esille Suomeen ja sille erityisesti rakennettuihin uusiin upeisiin tiloihin EMMAssa. Näyttelytilat avarine tiloineen ja suurine ikkunoineen luo loistavat puitteet kokoelmani esillepanolle. Lasi- ja keramiikkateokset pääsevät esille osaksi ikkunoista avautuvaa luontoa, joka on ollut myös monen taiteilijan inspiraationlähde,” kauppaneuvos Kyösti Kakkonen riemuitsee.

Kyösti Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA 2022

Lue lisää