Espoo Museum of Modern Art

Kosketus-näyttelyn uusi kokonaisuus Hiljaisuuden kuuntelija kutsuu meditatiiviselle pohdiskelulle taiteen äärelle 

Juhani Linnovaara, Hiljaisuuden kuuntelija, 1955, yksityiskohta. Saastamoisen Säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
Juhani Linnovaara, Hiljaisuuden kuuntelija, 1955, yksityiskohta. Saastamoisen Säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa esittelevään Kosketus-näyttelyyn avautuu laaja uusi kokonaisuus Hiljaisuuden kuuntelija. Ripustus kantaa Juhani Linnovaaran (s. 1934) Hiljaisuuden kuuntelija -maalauksen nimeä, joka on toiminut kokonaisuuden kuratoinnin lähtökohtana. Maalauksen rinnalle on koottu teoksia 20 taiteilijalta, jotka tutkivat ihmisen sisäistä maailmaa – niin menneisyyden tapahtumia, traumoja ja niiden käsittelyä kuin leikin iloa.

”Linnovaaran teos kuvaa eräänlaista pysähtynyttä hetkeä. Teoksen hahmo on ikään kuin vaipunut omaan sisäiseen maailmaansa, mutta silti häntä ympäröivillä asioilla on suuri merkitys. Halusimme tuoda kokonaisuuteen esiin teoksia, joilla olisi temaattinen yhteys tähän maalaukseen”, yksi näyttelyn kuraattoreista, EMMAn intendentti Henna Paunu kuvailee.   

Osioon on tuotu yhteen kotimaista ja kansainvälistä taidetta eri aikakausilta aina modernismista nykypäivään. Esillä on monipuolinen kattaus muun muassa valokuvia, maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa ja mediateoksia. Teokset muodostavat vuorovaikutuksellisen ja temaattisen kokonaisuuden, jossa uppoudutaan ihmisenä olemiseen ja hiljaisuuden eri merkityksiin. 

Hiljaisuuden kuuntelijassa nähdään teoksia taiteilijoilta Erika AdamssonAlexander CalderKristjan GudmundssonKaroliina HellbergHeli HiltunenEetu HuhtalaFrida HultcrantzBen KailaJannis KounellisJohn KørnerAntti LaitinenPirkko Lepistö, Juhani Linnovaara, Olli LyytikäinenJ.O. MallanderMarjatta NuorevaHanna SaarikoskiDiane SimpsonSuvi Sysi ja Eulàlia Valldosera. Vuoden 2022 aikana Kosketus-näyttelyn mediatilassa nähdään kolmen mediateoksen sarja osana nyt avautuvaa kokonaisuutta: Erkan Özgenin WonderlandJeannette Ehlersin Black Bullets sekä Maija Blåfieldin The Fantastic 

Kosketus-näyttely on osa EMMAn pysyvää näyttelykokonaisuutta ja hyvin poikkeuksellinen kokoelmanäyttely, sillä se uudistuu säännöllisesti uusin teoksin ja kokonaisuuksin. Näyttelyn kuratonnin ydinteema on ihmisyys ja näyttelyn eri osiot käsittelevät ihmisen suhdetta ympäröivään todellisuuteen eri temaattisista lähtökohdista. Hiljaisuuden kuuntelijan on kuratoinut EMMAn asiantuntijoista koostuva neljän henkilön työryhmä, johon kuuluvat amanuenssit Laura KokkonenTuomas Laulainen ja Pernilla Wiik sekä intendentti Henna Paunu.  

Lue lisää