Espoo Museum of Modern Art

Kyösti Kakkosen ainutlaatuinen designkokoelma pysyvästi esille WeeGeelle – EMMA laajenee merkittävästi

Liisa Hallamaa, sommitelma lautasia. Helena Tynell, Metsä, 1966. Collection Kakkonen / EMMA. © Rauno Träskelin
Liisa Hallamaa, sommitelma lautasia. Helena Tynell, Metsä, 1966. Collection Kakkonen / EMMA. © Rauno Träskelin

Espoon kaupunki, EMMA ja pitkän linja keräilijä Kyösti Kakkonen ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen designkokoelman, Collection Kakkosen esille saattamiseksi. Kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä kokoelma esittelee suomalaista lasia ja keramiikkaa modernismista nykypäivään. Kokoelman esiin saaminen vahvistaa merkittävästi Espoon kulttuuritarjontaa ja EMMAn asemaa muotoilua esittelevänä taidemuseona. Kokoelma avautuu yleisölle marraskuussa 2022.

Collection Kakkonen painottuu sotienjälkeiseen aikaan eli niin kutsuttuun muotoilun kultakauteen. Tuona aikana suomalainen muotoilu myös kansainvälistyi. Collection Kakkosen ydintä ovat uniikki muotoilu sekä taidelasi ja -keramiikka tekijöineen. Kokoelma koostuu yli 30 taiteilijan teoksista ja kaikkiaan siihen kuuluu noin 10 000 objektia. Kokoelmaa kartutetaan edelleen. Huomionarvoista on kokoelman laajuuden lisäksi sen laatu – harkiten koostettu kokoelma on vertaansa vailla.

Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat muun muassa Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela ja Tapio Wirkkala.

Birger Kaipiainen (1915–1988), Kuovi, noin 1968. Collection Kakkonen / EMMA –Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Rauno Träskelin

Joonas Laakso (1980), Über ja Fili (venetsialainen pikari), 2017–2018. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Rauno Träskelin

Modernismi yhdistää Collection Kakkosta sekä Näyttelykeskus WeeGeetä ja EMMAa ympäristöineen. Kansainvälisesti tunnustetussa Tapiolan puutarhakaupungissa sijaitseva WeeGee on arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema betoniarkkitehtuurin helmi ja edustaa suomalaisen modernistisen arkkitehtuurin kärkeä.

”Espoon EMMA ja arkkitehti Ruusuvuoren piirtämä WeeGee-talo isoine ikkunoineen tarjoaa loistavat puitteet laajan lasista ja keramiikasta koostuvan designkokoelmani esittelyyn. Suomalaiset kansainvälisestikin hyvin arvostetut mestarit pääsevät ainutlaatuisine töineen – useimmat työt ovat uniikkeja – lähelle luontoa ja kirjaimellisesti tässä tapauksessa luonnon keskelle. Luontohan useimmille heistä on toiminut suurena innoittajana”, toteaa keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Kakkonen kertoo lisää kokoelmastaan Kulttuuriykkösen haastattelussa 25.11.2020.

Keräilijänä Kyösti Kakkonen on vuosikymmenten aikana tehnyt ainutlaatuisen kulttuuriteon, joka huipentuu, kun se nyt saatetaan yleisön nähtäväksi ja pysyvästi esille EMMAan. Espoon kaupungille kokoelman deponointi on merkittävä asia; Näyttelykeskus WeeGee profiloituu yhteistyön tuloksena entistä vahvemmin muotoilun ja arkkitehtuurin keskittymäksi.

Uuden kokoelmanäyttelyn kohderyhmänä ovat erityisesti muotoilusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet, kotimaiset ja kansainväliset vierailijat. Collection Kakkonen tulee täydentämään EMMAn kokonaisuutta merkittävien kokoelmien taidemuseona. EMMAssa jo nyt pysyvästi esillä olevat kokoelmat ovat Saastamoisen säätiön taidekokoelma sekä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma.

Kyllikki Salmenhaara (1915–1981), kaksi pulleaa ruukkua, 1950-luku. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Rauno Träskelin

Tutustu myös tuoreeseen kuusiosaiseen kirjasarjaan Lasin & keramiikan mestarit, joka esittelee 2000 teosta Collection Kakkosesta. Upeiden teoskuvien lisäksi jokainen nelikiloinen kirjasarjan opus sisältää asiantuntijoiden kirjoittamia tekstejä sekä Vappu Rossin piirtämät muotokuvat taiteilijoista. Kirjasarjaa myydään EMMA Shopissa. Voit ostaa kaikki kuusi osaa tai valita mieleisesi teeman. Aivan loistava lahja muotoilun ystävälle.

Lue lisää