Espoo Museum of Modern Art

Länsiväylän alikulkutunneliin on valmistunut uusi taideteos taiteilija Yamahamayn ja Tiistilän koulun opiskelijoiden yhteistyönä

Yamahamay, Unia teinigalakseista, 2024. EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma. © Ari Karttunen / EMMA
Yamahamay, Unia teinigalakseista, 2024. EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma. © Ari Karttunen / EMMA

Länsiväylän Kuitinmäen ja Tynnyripuiston välisessä alikulkutunnelissa voi nyt kohdata satumaisia olentoja ja heidän maailmojaan. Yamahamayn Unia teinigalakseista on kolmas EMMA – Espoon modernin taiteen museon toteuttama teos osana Matinkylän taidetunnelit -hanketta. Yhteistyössä EMMAn, Matinkylä-seuran, Espoon kaupungin kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuurin tulosyksikön kanssa toteuttama hanke tuo esiin julkisen taiteen merkityksellisyyttä kaupunkitilan viihtyisyyden rakentamisessa.

Taidetunnelit ovat saaneet alkunsa Matinkylä-seuran aloitteesta tuoda taiteen avulla viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta alueen pimeisiin alikulkutunneleihin. EMMAn kuratoimien tunnelien taiteilija- ja teosvalinnoissa huomioidaan alueen erityispiirteet ja painotetaan eri materiaalien ja tekniikoiden parissa työskenteleviä tekijöitä. Länsiväylän alittavaan pitkään alikulkutunneliin haluttiin toteuttaa teos, jonka suunnitteluun pääsisi alueen koulun oppilaat mukaan. Taiteilijaksi valittiin katutaideteoksistaan tunnettu Yamahamay, jolla on kokemusta useista osallisuuteen pohjaavista teoksista erityisesti nuorten kanssa.

Tiistilän koulun yhdeksänsien luokkien kuvataiteen valinnaisen aineen oppilaat suunnittelivat Unia teinigalakseista -teoksen maailmoissa seikkailevat tarramaiset hahmot Yamahamayn ja koulun kuvataideopettaja Senja Valon ohjaamissa työpajoissa vuonna 2023.

Yamahamay, Unia teinigalakseista, 2024. EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma. © Ari Karttunen / EMMA

“Tarrat ovat katutaiteilijoille yksi tyypillinen ilmaisumuoto ja viestintätapa, jolla taiteilijat ovat levittäneet omaa ajatusmaailmaansa jo vuosikymmenten ajan. Hyödynsimme nuorten työpajoissa muun muassa tarra-arkkien ja pelimaailmojen estetiikkaa. Oppilaat pääsivät suunnittelemaan omia hahmoja ja niiden maailmoja, joihin tuli sisällyttää jotain omasta itsestä”, Yamahamay kuvailee. ”Oppilasryhmä oli todella taitava ja luova! Nyt nähtävän teoksen hahmot ovat vapaita tulkintojani työpajoissa syntyneistä hahmoista.” 

 “Työskentely taiteilijan kanssa oli oppilaille hyvin erityinen kokemus. Opettajana näkisin, että sen myötä nuorille muodostui käsitys siitä, miten ihan oikea taideprojekti rakentuu. Yhdessä työskenteleminen vahvisti myös ryhmän yhteistyötaitoja ja vastuunkantamista projektin onnistumisesta”, Senja Valo kuvailee.

Yamahamay, 2024 © Ari Karttunen / EMMA

Yamahamay on tunnettu värikkäistä ja leikkisistä katutaideteoksistaan. Hänen kuvamaailmansa ammentaa muun muassa oman lapsuuden peli- ja sarjakuvahahmoista, synesteettisistä kokemuksista ja mystiikasta. Unia teinigalakseista -teoksen lähtökohtana oli projektissa mukana olleiden oppilaiden luomat hahmot ja niiden värimaailma. Yamahamay on maalannut universumin galaksipilviä ja pyörteitä kuvaavan muraalin spray- ja pensselimaaleilla viimeisen kahden viikon aikana. Sen pinnalla seikkailee oppilaiden ideoista alkunsa saaneita leikkisiä hahmoja, jotka on printattu alumiinikomposiittilevyille. 

Matinkylän taidetunnelihankkeen taustalla vaikuttaa Matinkylä – lähiöstä metrokeskukseksi -projekti, jonka tarkoituksena on edistää asukkaiden hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Taidetunneleita on valmistunut kaikkiaan kolme, Kati Immosen vesiväriteokseen pohjautuva Muistomerkki Viljonpolulla, Laura Pehkosen keraamista paloista koostuva Domino Nuottaniemen tunnelissa ja nyt uusimpana Yamahamayn monimateriaalinen muraali Unia teinigalakseista Tynnyripuiston vieressä. Seuraava taidetunneli valmistunee vuonna 2025. 

Uutta julkista taidetta Matinkylän alikulkutunneleissa

Kahteen Espoon Matinkylässä sijaitsevaan alikulkutunneliin on valmistunut uudet julkiset taideteokset osana Matinkylän taidetunnelit -hanketta.

Lue lisää

Lue lisää