Espoo Museum of Modern Art

Uutta julkista taidetta Matinkylän alikulkutunneleissa

Laura Pehkonen, Domino, 2022. EMMA-kokoelma / Matinkylän taidetunnelit, Nuottaniemi. © Paula Virta / EMMA.
Laura Pehkonen, Domino, 2022. EMMA-kokoelma / Matinkylän taidetunnelit, Nuottaniemi. © Paula Virta / EMMA.

Kahteen Espoon Matinkylässä sijaitsevaan alikulkutunneliin on valmistunut uudet julkiset taideteokset. Kati Immosen ja Laura Pehkosen teokset ovat osa Matinkylän taidetunnelit -hanketta, joka on saanut alkunsa Matinkylä-seuran aloitteesta lisätä julkisen taiteen avulla synkkien alikulkutunnelien viihtyisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta.

EMMA on kuratoinut Matinkylän alikulkutunneleihin teoksia erilaisin tekniikoin työskenteleviltä taiteilijoilta. Kati Immosen ja Laura Pehkosen teokset ovat ensimmäiset Matinkylään valmistuneet taidetunnelit.

Nuottaniemen tunnelissa sijaitseva Laura Pehkosen teos Domino kuuluu EMMAn kokoelmaan. Keraamisista paloista koostuva teos on ollut aiemmin esillä Espoon Keran halleilla. Kati Immosen Viljonpolun alikulkutunneliin valmistunut teos Muistomerkki on puolestaan luotu EMMA-kokoelmaan vuonna 2021 hankitun vesivärimaalaussarjan pohjalta.

Keväällä 2023 Länsiväylän alikulkutunneliin toteutetaan uusi taideteos, joka tehdään yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa. Kuitinmäen ja Tynnyripuiston väliseen tunneliin suunnitteilla olevan teoksen toteuttaa katutaideteoksista tunnettu Yamahamay (Yasmin May Jaafar), jolla on entuudestaan kokemusta useista osallisuuteen pohjaavista teoksista erityisesti nuorten kanssa.

Kati Immonen, Muistomerkki, 2022. EMMA-kokoelma / Matinkylän taidetunnelit, Viljonpolku. © Paula Virta / EMMA.

”Matinkylä-seuran ehdotus hankkeesta on erinomainen osoitus seuran aktiivisesta toiminnasta asukkaiden hyväksi ja myös julkisen taiteen merkityksellisyydestä kaupunkitilan viihtyisyydessä. EMMAlle hanke on erityinen mahdollisuus sekä tukea kaupunkilaisten oma-aloitteisuutta taidehankkeessa että toteuttaa uudenlaisia julkisia taideteoksia Espoon kaupunkitilaan,” EMMAn intendentti Henna Paunu iloitsee.

Matinkylän taidetunnelit täydentävät kaupunginosan julkista taidetta uudella tavalla ja uusin tekniikoin. Hanke on toteutettu yhteistyössä EMMAn, Matinkylä-seuran ja Espoon kaupungin kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuurin tulosyksikön kanssa.

Laura Pehkonen, Domino, 2022. EMMA-kokoelma / Matinkylän taidetunnelit, Nuottaniemi. © Paula Virta / EMMA.

Lue lisää