Espoo Museum of Modern Art

Muoto-näyttely esittelee Tapio Wirkkalan ainutlaatuista muotoiluajattelua

Tapio Wirkkala – Muoto © Ari Karttunen / EMMA
Tapio Wirkkala – Muoto © Ari Karttunen / EMMA

EMMAn uusi Tapio Wirkkala – Muoto -näyttely syventyy suomalaisen modernismin johtohahmon, Tapio Wirkkalan veistostuotantoon ja hänen muotokielensä veistoksellisuuteen. Näyttelyssä nähdään Wirkkalan harvoin esillä olevia kookkaita vaneriveistoksia, jotka on asetettu vuoropuheluun hänen design- ja käyttöesineidensä kanssa. Näyttelyn on kuratoinut Tapio Wirkkalan pitkäaikainen ystävä ja työtoveri, arkkitehti Juhani Pallasmaa.

Näyttely lähestyy Tapio Wirkkalan veistoksia sekä hänen tuotantonsa läpäisevää veistoksellista muotokieltä yhdeksän eri teeman kautta. Näyttely esittelee Wirkkalan suunnittelemia veistoksia sekä esineitä, joissa voi nähdä samojen muotoaiheiden toistuvan. Arkkitehti Juhani Pallasmaan suunnittelemat teemat avaavat Wirkkalan tunnusomaista suunnittelua muodon eri näkökulmista. 

”Tapio oli poikkeuksellisen laaja-alainen taiteilija ja suunnittelija. Ajattelin heti, että näyttelyssä on tuotava esille hänen työskentelylleen ominainen vuorovaikutus esteettisen muotoiluajattelun ja käytännönläheisen esinesuunnittelun välillä,” näyttelyn kuraattori ja Wirkkalan ystävä Juhani Pallasmaa kuvailee. “Luontoaiheet olivat Tapiolle jatkuva inspiraation lähde. Hänen muototeemojensa lähtökohtana oli usein luonnonmuotojen jatkuva muutos ja liike, jota hän sovelsi eri materiaaleissa.” 

Tapio Wirkkala – Muoto © Ari Karttunen / EMMA

Tapio Wirkkala (1915–1985) oli oman aikansa visionääri, joka työskenteli sekä kuvataiteen ja muotoilun välimaastossa että eri mittakaavojen ja materiaalien parissa. Hänen innovatiivinen suunnittelutyönsä ulottui graafisesta suunnittelusta esine- ja tuotemuotoiluun, näyttely- ja rakennussuunnitteluun sekä veistoksiin ja suurimmassa mittakaavassa ympäristötaiteeseen. Hän oli myös maamme ensimmäisiä täysin abstrakteja veistoksia toteuttaneita taitelijoita.  

Tapio Wirkkala, 1980 © Maaria Wirkkala / TWRB

”Käsillä tekemisellä on minulle melkein terapeuttinen merkitys. Veistäessäni ja muovaillessani luonnon materiaaleja ne innostavat minua ja houkuttelevat uusiin kokeiluihin. Se on maailma, jossa näkökyvyn pettäessäkin silmät sormenpäissä tuntevat liikkeen ja muotojen jatkuvan muutokset.” – Tapio Wirkkala, 1980. 

Yhteistyössä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kanssa toteutettu näyttely on esillä EMMAn Bryk & Wirkkala -katseluvaraston yhteydessä olevassa vaihtuvien näyttelyiden tilassa 5.10.2022–6.10.2024.

Lue lisää