Espoo Museum of Modern Art

Utställningen Form presenterar Tapio Wirkkalas unika designtänkande

Utställningen Form som öppnar på EMMA fördjupar sig i skulpturproduktionen hos den ledande figuren inom den finska modernismen, Tapio Wirkkala, och i det skulpturala i hans formspråk. På utställningen ses Wirkkalas sällan visade stora plywoodskulpturer som ställs i dialog med hans design- och bruksföremål. Kurator för utställningen är Tapio Wirkkalas mångåriga vän och arbetskamrat, arkitekten Juhani Pallasmaa.

Genom nio olika teman närmar sig utställningen Form Tapio Wirkkalas skulpturer och det skulpturala formspråket som genomsyrar hans produktion. Utställningen presenterar skulpturer formgivna av Wirkkala samt föremål där man kan se samma former och motiv upprepas. Temana som arkitekt Juhani Pallasmaa har planerat öppnar upp Wirkkalas karakteristiska design ur olika perspektiv på form. 

”Som konstnär och formgivare arbetade Tapio på ett exceptionellt brett område. Jag tänkte genast att utställningen måste lyfta fram den interaktion mellan ett estetiskt designtänkande och en praktiskt inriktad föremålsdesign som är karakteristisk för hans arbete”, förklarar utställningens kurator, Wirkkalas vän Juhani Pallasmaa.
“Naturmotiven var alltid en källa till inspiration för Tapio. Utgångspunkten för hans formteman var ofta de naturliga formernas kontinuerliga föränderlighet och rörelse, som han tillämpade i olika material.”

Tapio Wirkkala – Form © Ari Karttunen / EMMA

Tapio Wirkkala (1915–1985) var sin egen tids visionär som arbetade såväl i gränslandet mellan bildkonst och design som i olika skalor och material. Hans innovativa formgivningsarbete sträckte sig från grafisk design till föremåls- och produktdesign, utställningsplanering och byggnadsdesign samt skulpturer, och till och med till miljökonst. Han var också en av de första konstnärerna i vårt land som gjorde helt abstrakta skulpturer.

Tapio Wirkkala, 1980 © Maaria Wirkkala / TWRB

Att arbeta med händerna har för mig en nästan terapeutisk betydelse. Då jag skulpterar och formar naturens material inspirerar de mig och lockar mig till nya experiment. Det är en värld där fingertopparna känner rörelsen och formernas kontinuerliga förändringar, även om synen skulle svika.” – Tapio Wirkkala, 1980. 

Utställningen som genomförts i samarbete med Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk visas i utrymmet för tillfälliga utställningar i anknytning till visningslagret Bryk & Wirkkala 5.10.22–6.10.24.

Läs mera