Espoo Museum of Modern Art

02.06.2021 - 29.08.2021

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition

Valkoinen ei ole neutraali, vaan järjestelmä, jonka osallisena me kaikki olemme.

Hesselholdt & Mejlvang

The White Exhibition (suom. Valkoinen näyttely) pohtii valkoisen värin erilaisia merkityksiä ja siihen liittyviä mielikuvia. Valkoista lippua on käytetty esimerkiksi aselevon ja neuvottelun symbolina. Valkoinen paperi tuo puolestaan mieleen ajatuksen uudesta alusta ilman menneisyyden taakkaa.

Näyttelyn nimi viittaa myös valkoiseen ihonväriin ja yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin. Taiteilijat haluavatkin viestiä näyttelyllään, että meidän on tiedostettava nykyiset, eriarvoisuutta tukevat järjestelmät ja rakennettava ne uudelleen, jos haluamme rakentaa yhdenvertaisempaa maailmaa.

Taidemaailmassa valkoinen kuutio (eng. White Cube) viittaa modernistiseen ajatukseen neutraalista, valkoseinäisestä näyttelytilasta. Myöhemmin on ymmärretty, että valkoinen ei ole sen neutraalimpi kuin mikään muukaan väri, mutta valkoisesta tilasta on tullut yksi yleisin tapa esitellä taidetta.

Tutustu taiteilijoiden näyttelyä taustoittavaan tekstiin täällä.

Näyttelyä on tukenut Danish Arts Foundation ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto. 

Näyttelyssä esitetään performanssia seuraavina ajankohtina:

ke–pe klo 15.00–17.30

la–su klo 13.00–15.30

HUOM: Lauantain 28.8. performanssi esitetään klo 13–14 ja klo 15–16.

Esiintyjä: Jose Lumbreras  
Musiikki:  Anders Juhl Nielsen ja Pelle Skovmand

Hope Against Hope

Hesselholdt & Mejlvang: Hope Against Hope, 2.6.2021. EMMA Museum of Modern Art. Photo: Ari Karttunen / EMMA 2021

Hesselholdt & Mejlvangin suunnittelema teos Hope Against Hope ilmestyy espoolaisen Länsiväylä-sanomalehden sivuilla viitenä keskiviikkona 2.6., 9.6., 16.6., 23.6. ja 30.6. Teoksen tekstit käyvät vuoropuhelua päivän uutisten kanssa. Taiteilijoiden työskentelylle on tyypillistä, että teokset ulottuvat näyttelytilan ulkopuolelle ja saavuttavat paikallisen yleisön myös yllättävissä paikoissa.

Länsiväylä on espoolainen paikallislehti, joka ilmestyy kaksi kertaa viikossa. Jos et asu Espoossa tai et ole saanut lehteä, voit hakea oman kappaleesi Näyttelykeskus WeeGeen aulasta.

Teos viittaa englanninkieliseen sanontaan hope against hope, mikä tarkoittaa toivoa kaikesta huolimatta. Hesselholdt & Mejlvang suunnittelivat teoksen, kun koronaviruksen aiheuttama tilanne ja huoli maailman tilanneesta vaikuttivat lohduttomilta. Taiteilijat haluavat muistuttaa, että vaikka tilanne vaikuttaisi toivottomalta, toivoa ei pitäisi koskaan menettää.

Hesselholdt & Mejlvang © Ella Tommila / EMMA

Sofie Hesselholdt (s. 1974) ja Vibeke Mejlvang (s. 1976) ovat työskennelleet yhdessä jo yli 20 vuotta. Tanskalainen taiteilijakollektiivi kiinnittää teoksissaan huomiomme ideologioihin ja niitä edustaviin symboleihin. He analysoivat esimerkiksi ihonväriin ja sukupuoleen sekä etenkin näiden kulttuurisiin lukutapoihin liittyviä käytäntöjä, usein leikillisellä tavalla.

EMMA Shop

Vieraile näyttelykäyntisi yhteydessä EMMA Shopissa, josta löydät WeeGeen museoiden näyttelyihin ja kokoelmiin liittyviä tuotteita. Kattavan taidekirjallisuuden, laadukkaiden ja ainutlaatuisten korujen sekä sisustustuotteiden lisäksi saatavilla on uniikkeja lahjoja ja tuliaisia kaikenikäisille, myös lapsille. Mikäli haluat ostaa ennakkolippuja EMMAan, löydät ne Lippu.fi-palvelun verkkokaupasta.

Liittyvää sisältöä