Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

14.02.2018 - 29.07.2018

John Kørner: Tripoli–Lampedusa

John Kørner on muuntanut EMMAn näyttelytilan kolmiulotteiseksi maalaukseksi, johon katsoja voi kävellä sisään. Taiteilija kutsuu meidät jättimäisen aallon syleilyyn, joka kätkee sisäänsä kaksi venettä. Toiseen voit nousta tanssimaan, toisen haurasta lastia katsoa hieman kauempaa.

John Kørnerin (1967, Århus) taide ammentaa oman aikamme polttavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi globaalista epätasa-arvosta. Taiteilija kysyy minkälaista hyvinvointia arvostamme ja haluamme yhteiskunnassa edistää. Hänen lähestymistapansa on poliittinen, mutta samalla runollinen ja merkityksiä avoimeksi jättävä.

”Mielestäni yhteiskuntamme on keskellä moraalista ja poliittista kriisiä, josta meillä on mahdollisuus keskustella myös taiteen välityksellä.” John Kørner

EMMAn intendentti ja näyttelyn kuraattori Arja Miller haastatteli taiteilija John Kørneriä näyttelyn julkaisuun Tripoli – Lampedusa (2018). Kørner kertoo haastattelussa mm. miten museokävijä tekee taideteoksesta kokonaisen ja miksi hän valitsi installaatiolle nimen Tripoli–Lampedusa.

”Ristiriitojen maailmassa toisten juhlat vaan jatkuvat. Samaan aikaan toiset suuntaavat kohti Lampedusan rannikkoa.” John Kørner

Teimme taiteilijan aloitteesta näyttelyssä yhteistyötä Etelä-Tapiolan lukiolaisten kanssa. Taiteilija John Kørner kutsui opiskelijat tekemään soittolistan teokseensa. Lukiolaiset tapasivat näyttelyn kuraattoria ja EMMAn intendenttiä Arja Milleriä sekä EMMAn yleisöpalveluiden tuottajaa Ingrid Ormania etukäteen tutustuakseen teokseen etukäteen ja keskustelemaan sen sisällöistä. Lukiolaisten koostama soittolista on kuultavissa näyttelyssä.

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA